تجارت ایران و عراق در چرخه رکود و رونق

  • شنبه 25 شهریور 1396

اخبار => گروه خبر

اقتصاد-آنلاین کاهش صادرات به عراق موضوعی نگران‌کننده است که این روزها تجار در محافل خود از آن صحبت می‌کنند.
تجارت ایران و عراق در چرخه رکود و رونق

به گزارش اقتصادآنلاین به نقل از ایران، صادرکنندگان از شرایط نامطلوب صحبت می‌کنند و معتقدند کشورهای ترکیه و چین بزودی این بازار را هم از تولیدکنندگان ایرانی می‌گیرند اما دبیر کل اتاق مشترک ایران وعراق ، ونیز رایزن سابق بازرگانی ایرانی و عراق چنین تفکراتی را قبول ندارند و می‌گویند برخلاف گفته‌هایی که در رسانه‌ها عنوان می‌شود صادرات ایران به عراق در مقایسه با سال گذشته افزایش یافته است و تنها نسبت به سه سال گذشته مسیرش کاهشی بوده است.چه دلایلی باعث شد رقم صادرات به این کشور همسایه کاهش پیدا کند.نخستین نکته نداشتن استراتژی اقتصادی مناسب در همکاری بین ایران و عراق است، دوم بی‌ثباتی قوانین در عراق، سوم تغییر روزانه هزینه‌های صدور کالا، تعداد محدود ترخیص کاران گمرک عراق و تعرفه‌های بالا برای کامیون‌های ایرانی است.هر چند طرف عراقی در جلسه اخیر خود با سازمان توسعه تجارت قول داده است که مشکلات عنوان شده از سوی خود را حل کند اما هنوز گره‌ای از مشکلات تجار ایرانی باز نشده است و این امر همواره باعث کاهش رغبت صادرکنندگان ایرانی شده است. عراق بزرگ‌ترین بازار همسایه ایران و مهم‌ترین فرصت تجاری برای تجار ایرانی است. به‌گونه‌ای که برای این بازار اهداف 5ساله‌ای تدوین شده که قرار بود از سال 89 تا 94 اجرا شود اما با حضور رقبای سرسخت این برنامه محقق نشد. قرار بود براساس برنامه تدوین شده، تجارت ایران با عراق پس از 5 سال، به 15 میلیارد دلار برسد، تعرفه ترجیحی بین دو کشور برقرار شود، کنسرسیوم مشترک حمل‌ونقل، بیمه، بانک و... تشکیل شود، لغو روادید صورت گیرد و... اما اتفاقاتی افتاده که عملاً نتوانستیم این اهداف را محقق کنیم.

ابراهیم محمدرضا‌زاده رایزن سابق بازرگانی ایران در عراق حرف‌های ناگفته‌ای در مورد بازار این کشور دارد.وی حرف و حدیث‌ها مربوط به کاهش صادرات کالای ایرانی به عراق را در یک جمله خلاصه کرد و گفت:«میزان صادرات کالاهای ایرانی به عراق در مدت 4 ماهه امسال در مقایسه با سال گذشته 6.5 درصد افزایش یافته است.لذا در این رقم رنگ و بویی از کاهش وجود ندارد.در حال حاضر صادرات موادغذایی، محصولات کشاورزی و مصالح ساختمانی رتبه اول تا سوم صادرات ایران است.» با این حال اخیراً تولیدکنندگان و فعالان بخش خصوصی و دولتی از شرایط دشوار صادرات به عراق می گویند .یکی از دلایل مشکلات صادرات به عراق که از زبان بخش خصوصی شنیده می‌شود تسویه نکردن تجار عراقی است.البته دولتی‌ها هم می‌گویند پرداخت‌ها با تعویق همراه است و به همین جهت بخش‌های دولتی برای صادرات انگیزه سابق را ندارند.

رایزن سابق بازرگانی ایران در عراق با شنیدن این گلایه‌ها گفت:«پول کالاهایی که بخش خصوصی به عراق صادر می‌کند به صورت نقد در مرز می‌گیرد و البته در برخی از موارد با توجه به توافقات صورت گرفته در فرصت معین بدهی (پیش پرداخت همواره وجود دارد)پرداخت می‌شود.در مورد دولت تأخیر در پرداخت زیاد است.از آنجا که دولت عراق کسری بودجه دارد در تسویه با شرکت‌های دولتی دچار مشکل می‌شود.»

کیفیت پایین محصولات

نکته دیگر که منتقدان در خصوص مشکلات صادرات ایران به عراق عنوان می‌کنند کیفیت پایین محصولات ایرانی است.محمدرضازاده توضیح داد:«استقبال از مواد غذایی ایران زیاد است و دلیل اصلی آن موضوع ذبح اسلامی است در این میان چین بسیار تلاش می‌کند که در این زمینه جای تجار ایرانی را بگیرد لذا سال‌ها است که به تولیدکنندگان ایرانی می‌گویم در عراق نمایندگی و پخش ایجاد کنند تا حضورشان تثبیت شود اما هنوز تولیدکنندگان در این عرصه ورود نکردند.»

سهم 21درصدی ایران

اکنون سه کشور در بازار عراق حضور فعالانه دارند که در این میان سهم ترکیه 22درصد، چین 20 درصد و ایران 21 درصد است.این در حالی است که پنج سال پیش سهم ایران 9 درصد و ترکیه 25درصد بود.

ایران سومین صادرکننده  به عراق

اخیراً نیز سازمان تجارت جهانی گزارشی از مبادلات با عراق ارائه کرده است.در این گزارش آمده است: «کشور جنگ‌زده عراق با تکیه بر درآمدهای نفتی سرشار خود جایگاه سومین واردکننده بزرگ کالا را در بین همسایگان ایران به خود اختصاص داده است. ایران با صادرات بیش از 6 میلیارد دلار کالا به عراق، سومین صادرکننده بزرگ به این کشور محسوب می‌شود؛ هرچند این آمار به همان دلیلی که قبلاً گفته شد (عدم عضویت هر دو کشور در سازمان تجارت جهانی) در پایگاه‌های اطلاعاتی زیرمجموعه WTO درج نشده است. با پایان قریب‌الوقوع جنگ داخلی عراق و آغاز روند بازسازی مناطق آسیب‌دیده، قطعاً واردات عراق از دیگر کشورها افزایش خواهد یافت و ایران باید از این فرصت به نحو احسن استفاده کند.»

یکی از بخش‌ها که صادرات آن به عراق به صفر رسیده، خودرو است. خودروساز ها یکی از بازارهای صادراتی‌شان عراق (طی سال‌های گذشته 85 تا 90 درصد صادرات خودروی ایران مربوط به عراق بود) بود اما چند وقتی است که قید این بازار را زده‌اند.رایزن سابق بازرگانی ایران در عراق در این باره گفت:«بازار عراق از خودرو اشباع شده است و دیگر آنها خریدار خودرو نیستند.برای آنکه یک برند هم بتواند آنجا دوام بیاورد باید قیمت‌های خود را بشدت کاهش دهد لذا خودروسازان دیگر خودرو به عراق صادر نمی‌کنند.»

سیدحمید حسینی، دبیرکل اتاق مشترک ایران و عراق یکی دیگر از کسانی بود که در برابر موضوع کاهش صادرات محصولات ایرانی به عراق واکنش نشان داد و گفت:«آمار 5ماهه امسال در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته 4.5 درصد افزایش یافته است.رقم صادرات 5 ماهه  2میلیارد و 600 میلیون دلاربوده است.منتقدان، آمار صادرات را با سه سال پیش مقایسه می‌کنند و می‌گویند سال 93 میزان صادرات ایران بسیار بیشتر(6میلیارد و 400 میلیون دلار)بود از این‌رو رقم کاهش صادرات با توجه به نزدیکی عراق به ایران ضعف بزرگی است.»این در حالی است که آنها نه به شرایط جنگی و ویژه عراق در 3سال گذشته توجه می کنند و نه به افزایش میزان صادرات امسال نسبت به سال گذشته!

با این حال اگر مقایسه بر اساس امسال و 3سال پیش انجام دهیم،یکی از دلایل کاهش 300 تا 400 میلیون دلاری صادرات ایران به عراق در مقایسه با سه سال پیش این است که وزارت نفت از خردادماه برای صادرات فرآورده‌های نفتی (گازوئیل، مازوت و...)به بازارهای همسایه از طریق مرزهای زمینی مجوز صادرنکرده است و تنها از مرزهای دریایی امکان صادرات وجود دارد لذا این امر باعث شده میزان صادرات به عراق کاهش پیدا کند.از سویی صادرات سیمان با توجه به ساخت کارخانه سیمان در سلیمانیه عراق توسط فرانسوی‌ها کاهش یافته است. لذا این دو عامل رقم صادرات به عراق را در مقایسه با سه سال پیش کاهش داده است.

پیش بینی صادرات 8میلیارددلاری تا پایان سال

دبیرکل اتاق مشترک ایران و عراق گفت:«طی این مدت که عیدقربان، عید غدیر و ایام محرم وصفر را در پیش داریم میزان صادرات به خاطر شلوغی مرزها کاهش یافته است لذا پیش‌بینی می‌کنم از نیمه دوم سال میزان صادرات کالاهای ایرانی به عراق افزایش پیدا کند و به رقم 8 میلیارد دلار برسد.این رقم با در نظر گرفتن صادرات گاز و برق است.از سویی تا پایان سال صادرات کالا به تنهایی به رقم بیش از 6 میلیارد دلار خواهد رسید.» صادرات گاز از 7 میلیون مترمکعب به 11 میلیون مترمکعب خواهد رسید و میزان صادرات برق هم افزایش خواهد یافت.لذا با این جمع‌بندی‌ها تا پایان سال آینده شاهد رشد صادراتی خواهیم بود.


ارسال نظر

ارسال


قانون جهش تولید مسکن در تقابل خوشبین‌ها و بدبین ها

قانون جهش تولید مسکن در تقابل خوشبین‌ها و بدبین ها

مجلس شورای اسلامی قانون جهش تولید مسکن را که مطابق شعارهای انتخاباتی ابراهیم رئیسی بود تصویب کرد تا بعد از مدت‌ها یک نهضت بزرگ مسکن‌سازی در کشور شکل بگیرد با این حال کارشناسان اقتصادی درباره این طرح نظرات مختلفی دارند

 از کاهش نرخ تورم تا کاهش نرخ در بازار بین بانکی

از کاهش نرخ تورم تا کاهش نرخ در بازار بین بانکی

ارائه منظم روند ماهانه تحولات اقتصادی و اقدامات سیاستی بانک مرکزی

 آورده متقاضیان نهضت ملی مسکن افزایش یافت

آورده متقاضیان نهضت ملی مسکن افزایش یافت

در حالی طبق اعلام وزارت راه و شهرسازی قرار بود آورده متقاضیان نهضت ملی مسکن حدود ۲۰۰ میلیون تومان باشد که این مبلغ به ۳۲۰ میلیون تومان افزایش یافته است.

هزینه وام مسکن گرانتر شد | برای دریافت وام ۴۸۰ میلیونی زوجین چقدر باید خرج کنیم؟

هزینه وام مسکن گرانتر شد | برای دریافت وام ۴۸۰ میلیونی زوجین چقدر باید خرج کنیم؟

هزینه اوراق تسهیلات مسکن نسبت به هفته قبل اندکی رشد داشته و بر این اساس متاهل های ساکن پایتخت برای تهیه این اوراق باید بیش از ۱۳۴ میلیون تومان پرداخت کنند.

تعیین تکلیف 2 هزار متر اراضی استان تهران

تعیین تکلیف 2 هزار متر اراضی استان تهران

استاندار تهران گفت: بلندمرتبه‌سازی بدون در نظر گرفتن پیوست‌های فرهنگی، اجتماعی و زیرساخت‌های لازم در درازمدت آسیب‌زا می‌باشد.

خانه های سنتی ایرانی

خانه های سنتی ایرانی

با نگاهی به معماری سنتی ایرانی، نقش و جایگاه ویژه خانه به عنوان یک المان مهم در معماری آشکار می شود. این عناصر که دارای روش ها و تکنیک های مختلف ساخت و اجرا می باشند دارای ویژگی های متفاوتی بر اساس اقلیم و فرهنگ هر منطقه هستند.

ویژگی مهم معماری سنتی ایرانی

ویژگی مهم معماری سنتی ایرانی

کاشی کاری های زینتی و شاهکارهای مهندسی هوشمندانه، حاکی از قدرت معماری ایرانی طی قرون متمادی اند. با داشتن بیست میراث جهانی یونسکو در ایران هیچ گاه با کمبود مکان های دیدنی مواجه نمی شوید.

سنگ آنتیک چیست و چه کاربردهایی دارد؟

سنگ آنتیک چیست و چه کاربردهایی دارد؟

سنگ آنتیک سنگی است که از کنار هم قرار گرفتن قطعه سنگ های کوچک شکسته در کنار هم به وجود می آید. معمولا این سنگ از سنگ های طبیعی تراورتن و مالون تشکیل می شود و بدون رنگ به صورت طبیعی مورد استفاده قرار می گیرند.

مصوبه کمک هزینه مسکن کارگران ابلاغ شد

مصوبه کمک هزینه مسکن کارگران ابلاغ شد

معاون اول رئیس جمهور مصوبه مربوط به تعیین کمک هزینه مسکن کارگران مشمول قانون کار در سال ۱۴۰۱ را ابلاغ کرد.

هزینه ساخت برج مسکونی چقدر است؟

هزینه ساخت برج مسکونی چقدر است؟

هزینه ساخت هرگونه ساختمان مسکونی اعم از آپارتمان، برج، ویلا و غیره در چند سال گذشته بین 15 تا 30 درصد افزایش داشته است .

اصل ۳۱ قانون اساسی؛ حق مسکن از رویا تا واقعیت

اصل ۳۱ قانون اساسی؛ حق مسکن از رویا تا واقعیت

"داشتن مسکن متناسب با نیاز، حق هر فرد و خانواده ایرانی است. دولت موظف است با رعایت اولویت برای آنها که نیازمندترند به خصوص روستانشینان و کارگران زمینه اجرای این اصل را فراهم کند."

کدام صاحبخانه‌ها تنبیه مالیاتی می‌شوند؟/ دور زدن مصوبه افزایش ۲۵ درصدی اجاره‌بها

کدام صاحبخانه‌ها تنبیه مالیاتی می‌شوند؟/ دور زدن مصوبه افزایش ۲۵ درصدی اجاره‌بها

بررسی آگهی های خرید و فروش و رهن و اجاره مسکن در سایت‌ها حاکی از آن است که میانگین قیمت رهن کامل واحدهای نوساز در پایتخت ۵۳۹ میلیون تومان است.

بازارهای جهانی با بازگشت نفت ایران به تعادل می‌رسد

بازارهای جهانی با بازگشت نفت ایران به تعادل می‌رسد

اوجی گفت: وضع بازار جهانی نفت به گونه‌ای است که بازگشت نفت ایران به بازار می‌تواند به‌طور قابل توجهی پاسخگوی نیاز مشتریان و عامل ایجاد تعادل و آرامش در بازار‌های جهانی باشد.

تورم  ارزش دلار چه بر سر اقتصاد دنیا می آورد؟

تورم ارزش دلار چه بر سر اقتصاد دنیا می آورد؟

افزایش ارزش دلار در یک سال اخیر یکی از مهمترین خبرهای اقتصادی این روزها است.

بنچاق چیست و چه تفاوتی با سند دارد؟

بنچاق چیست و چه تفاوتی با سند دارد؟

زمان‌های قدیم‌تر بنچاق مورد استفاده قرار می‌گرفته است و کاملا منطقی است که افراد مدرن اطلاع کمتری از این نوع سند داشته باشند. در کشورمان ایران، اسنادی مالکیت مانند مبایعه‌نامه، بنچاق و قولنامه در طول تاریخ استفاده‌های مختلفی داشته است.

زمین ۲ میلیون و ۸۰۰ هزار واحد نهضت ملی مسکن تامین شد

زمین ۲ میلیون و ۸۰۰ هزار واحد نهضت ملی مسکن تامین شد

طرح نهضت ملی مسکن یکی از طرح‌های کلان دولت سیزدهم در بخش مسکن است که سیاستگذاری برای اجرای ۴ میلیون واحد مسکونی در طی چهار سال را در برنامه قرار داده است.

بازسازی ساختمان و دکوراسیون خانه

بازسازی ساختمان و دکوراسیون خانه

ساختمان همانند یک نوزاد همواره احتیاج به مراقبت و تعمیرات دارد. رفته رفته با فرسوده شدن مصالح بکار رفته در بنا مشکلات گوناگونی از قبیل ترک، شکستگی، تخریب، آلودگی‌های انسانی، جانوری و محیطی، مشکلات تاسیساتی و غیره بوجود می‌آید.

تیمچه قم بزرگترین سقف ضربی جهان

تیمچه قم بزرگترین سقف ضربی جهان

تیمچه قم به عنوان بزرگترین سقف ضربی جهان و شاهکار هنر و معماری ایرانی است که به‌ عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

در بازار مسکن ترکیه چه خبر است؟

در بازار مسکن ترکیه چه خبر است؟

بر اساس داده‌های یک اتاق فکر معتبر قیمت اجاره بها نسبت به سال گذشته در ماه فوریه ۸۴.۲ درصد افزایش یافته است. این افزایش قیمت در استانبول، آنکارا و سومین شهر بزرگ ترکیه یعنی ازمیر از ۱۰۰ درصد فراتر رفت.

برخی مشاوران املاک ماهی هزار کدرهگیری صوری برای وام ودیعه می‌دهند

برخی مشاوران املاک ماهی هزار کدرهگیری صوری برای وام ودیعه می‌دهند

عضو هیئت مدیره اتحادیه مشاوران املاک گفت: برخی دفاتر املاک بدون پروانه، در یک ماه هزار کد رهگیری صوری اجاره مسکن برای دریافت وام ودیعه صادر می کنند.