۲ نکته درباره اظهارات اخیر وزیر راه

می‌خواهند تکمیل پروژه‌های مسکن مهر را نشدنی جلوه دهند

  • شنبه 24 آبان 1393

اخبار => گروه خبر

آگاهان املاک: آنچه که تکمیل طرح «مسکن مهر» از آن رنج می برد نه کمبود بودجه که عدم اهتمام و نبود اراده در جهت حل مشکلات موجود است و موضع گیری اخیر وزیر راه مبنی بر غیرممکن بودن رفع مشکلات این پمپاژ نامیدی در جامعه است.
۲ نکته درباره اظهارات اخیر وزیر راه

«افشین پروین پور» کارشناس سیاست‌گذاری مسکن و عضو سابق «شورای عالی مسکن» در رابطه با اظهارات اخیر وزیر راه و شهرسازی یادداشتی را به خبرگزاری تسنیم ارسال کرد در در ادامه می‌آید: آقای آخوندی اخیراً در جلسۀ مشترک مدیران وزارت راه و شهرسازی با استانداری تهران اظهار داشته است: «برای رفع مشکلات مسکن مهر حداقل 40 تا 50 هزار میلیارد تومان نیاز است که در این شرایط تحقق این بودجه غیر ممکن است » در مورد این اظهار نظر نکات قابل تأملی وجود دارد که در ادامۀ این نوشتار به آنها پرداخته می شود:

اولاً اینکه ایشان در آغاز شروع به‌کار دولت «تدبیر و امید» و در زمان دفاعیات خود از برنامه‌هایش اظهار داشته که: «هم‌اکنون اصلی‌ترین مأموریت وزارت راه و شهرسازی تأمین خدمات زیربنایی و روبنایی مسکن مهر با تقویت نهاد شهرداری و کمک دولت است » ضمن اینکه ایشان در همان جلسه گفته بود: «بنده هیچ وقت مخالف مسکن مهر نبودم و نیستم و «مسکن مهر» باید برای سه طبقه پایین درآمدی ایران تولید شود که ما در دوران وزارت مسکن (دولت دوم موسوم به «سازندگی») عنوان «مسکن اجتماعی» را بر روی آن گذاشته بودیم »

این اظهار نظرها بدین معنی است که ایشان طبق وعدۀ خود هم می بایست هرچه زودتر پروژه های نیمه تمام مسکن مهر را به اتمام برساند. (زیرا حدود یک میلیون و 200هزار خانوار چشم انتظار تکمیل واحدهای مسکن مهر خود و شروع زندگی در این واحدها هستند) و همچنین  باید برای دهک های درآمدی یک تا سه، ثبت نام و ساخت واحدهای مسکن مهر را ادامه یابد.

بماند که ایشان تفاوت بین «مسکن مهر» و «مسکن اجتماعی» را ظاهراً متوجه نشده است. چیزی که در دنیا به نام «مسکن اجتماعی» (Social Housing) ساخته شده و در بسیاری از موارد هم به تخریب آنها بعد از چند سال به جهت عوارض ناهنجار اجتماعی و فرهنگی انجامیده است، خانه‌هایی است کوچک و لانه زنبوری که با هرینه دولت  یا شهرداری ها احداث و نگهداری می شود و به‌صورت اجاره ای در اختیار ساکنان قرار داده شده (مردم مستأجر دولت یا شهرداری هستند و هیچ امنیت روانی از بابت مالکیت وجود ندارد).

در حالی‌که مسکن مهر با سرمایه‌گذاری مردم  و تسهیلات بانکی ساخته می شود و حداقل مساحت مطلوب (75 متر مربع) در آن رعایت شده و بعد از اتمام ساخت، متقاضیان مالک واحد مسکونی هستند و امنیت روانی ناشی از مالکیت در صاحبان واحدهای مسکونی وجود دارد ضمن اینکه وظیفه تعمیر و نگهداری واحدها بر دوش ساکنان بوده و دیگر بر عهدۀ دولت نیست.

با این اظهار نظر که رفع مشکلات مسکن مهر غیر ممکن است مشخص می شود که وزیر راه در ابتدای کار برآورد صحیحی از وضعیت بخش مسکن کشور نداشته است که این خود نشان از عدم توانایی ایشان در مدیریت کلان کشور در بخش مسکن دارد.

ثانیاً اگر این اظهار نظر نیز از ناحیۀ ایشان صورت نمی گرفت، آمارها و ارقام به روشنی حکایت از این نکته دارند که «مسکن مهر» عملاً رها شده است: (به این آمار توجه کنید)

از کل اعتبارات در نظر گرفته شده برای طرح مسکن مهر (50 هزار میلیارد تومان) از ابتدای شروع طرح تا مهر ماه سال 92 (حدود 4 سال)، میزان 40 هزار میلیارد تومان تسهیلات پرداخت شده است.

این بدان معنی است که این طرح تا ابتدای شروع به‌کار آقای آخوندی 80% پیشرفت داشته است و اگر بخواهیم به‌صورت متوسط سالانه محاسبه کنیم، مسکن مهر هر سال به طور متوسط 20% پیشرفت داشته است.

اما آمارها گویای این هستند که از مهر 1392 تا مهرماه 1393 حدود 43 هزار میلیارد تومان تسهیلات جذب پروژه های مسکن مهر شده است. یعنی طی یکسال، این طرح 3 هزار میلیارد تومان از منابع بانکی را جذب کرده و حدود 6 درصد پیشرفت به خود دیده است! کم کاری در پیگیری ساخت پروژه های این طرح به خوبی در این آمار و ارقام دیده می شود و نیازی به توضیح اضافه ندارد. 

اما در مورد میزان اعتبار لازم برای ادامۀ طرح و تکمیل آن که به عنوان مشکل اصلی از سوی آقای آخوندی مطرح شده است ذکر چند نکته ضروری است.

دو سرفصل کلی برای تکمیل طرح وجود دارد:

- تکمیل «واحدهای مسکونی» نیمه کاره: طبق آمارهای موجود تا کنون از محل بازپرداخت اقساط مایانه مسکن مهر که ماهانه بالغ بر 200 تا 300 میلیارد تومان بوده، رقم 4000 میلیارد تومان جمع آوری شده است که اگر این مبلغ و اقساط آتی ساکنان پروژه‌های بهره‌برداری شده به پروژه های نیمه تمام تزریق می شد و حتی وام هر واحد مسکونی نیمه تمام از محل بازپرداخت اقساط  تا 40 میلیون تومان افزایش می یافت، مشکل تأمین تسهیلات مسکن مهر حل می شد.

- ارائه «خدمات زیربنائی و روبنائی»: در این مورد وزارت راه و شهرسازی دارای اراضی و املاک بسیاری در داخل سایت های مسکن مهر و همچنین خارج از آنهاست که می تواند با تهاتر آنها با پیمانکاران مربوطه، مشکل کمبود بودجه در این زمینه را مرتفع کند و هیچ نیازی به بودجۀ عمومی کشور نیز وجود ندارد.برای مثال یک سرمایه گذار می تواند هم زمان واحد های تجاری و آموزشی را احداث و واحد های آموزشی را تحویل دولت دهد.

البته نیم نگاهی به کارنامۀ عملکرد ایشان در دورۀ وزارت مسکن از سالهای 72 تا 76 نیز نشان می دهد که در آن دوره نیز با شروع به کار ایشان، آمار عرضۀ مسکن به شدت کاهش پیدا کرد و همین اتفاق در این دوره نیز عیناً در حال رخ دادن است.

متأسفانه در زمان اخذ رأی اعتماد به وزرای کابینۀ دولت یازدهم تمامی این هشدارها توسط دلسوزان و ... داده شد ولی مؤثر واقع نشد و کشور هر روز در حال پرداخت هزینه از ناحیۀ بی تدبیری های سیاستگذاران بخش مسکن دولت است.

بنابراین آنچه که تکمیل طرح «مسکن مهر» از آن رنج می برد نه کمبود بودجه و اعتبارات که عدم اهتمام و نبود اراده در جهت حل مشکلات موجود است. بنابراین موضع‌گیری اخیر آقای آخوندی مبنی بر غیر ممکن بودن رفع مشکلات مسکن مهر با شرایط موجود علاوه بر پمپاژ نامیدی و یأس در دولت  تدبیر و امید در جامعه، تلاشی در جهت نشدنی جلوه دادن تکمیل پروژه های طرح مسکن مهر ارزیابی می شود تا وزیر محترم در این خصوص پاسخ گو نباشند.

 


ارسال نظر

ارسال


قانون جهش تولید مسکن در تقابل خوشبین‌ها و بدبین ها

قانون جهش تولید مسکن در تقابل خوشبین‌ها و بدبین ها

مجلس شورای اسلامی قانون جهش تولید مسکن را که مطابق شعارهای انتخاباتی ابراهیم رئیسی بود تصویب کرد تا بعد از مدت‌ها یک نهضت بزرگ مسکن‌سازی در کشور شکل بگیرد با این حال کارشناسان اقتصادی درباره این طرح نظرات مختلفی دارند

 از کاهش نرخ تورم تا کاهش نرخ در بازار بین بانکی

از کاهش نرخ تورم تا کاهش نرخ در بازار بین بانکی

ارائه منظم روند ماهانه تحولات اقتصادی و اقدامات سیاستی بانک مرکزی

 آورده متقاضیان نهضت ملی مسکن افزایش یافت

آورده متقاضیان نهضت ملی مسکن افزایش یافت

در حالی طبق اعلام وزارت راه و شهرسازی قرار بود آورده متقاضیان نهضت ملی مسکن حدود ۲۰۰ میلیون تومان باشد که این مبلغ به ۳۲۰ میلیون تومان افزایش یافته است.

هزینه وام مسکن گرانتر شد | برای دریافت وام ۴۸۰ میلیونی زوجین چقدر باید خرج کنیم؟

هزینه وام مسکن گرانتر شد | برای دریافت وام ۴۸۰ میلیونی زوجین چقدر باید خرج کنیم؟

هزینه اوراق تسهیلات مسکن نسبت به هفته قبل اندکی رشد داشته و بر این اساس متاهل های ساکن پایتخت برای تهیه این اوراق باید بیش از ۱۳۴ میلیون تومان پرداخت کنند.

تعیین تکلیف 2 هزار متر اراضی استان تهران

تعیین تکلیف 2 هزار متر اراضی استان تهران

استاندار تهران گفت: بلندمرتبه‌سازی بدون در نظر گرفتن پیوست‌های فرهنگی، اجتماعی و زیرساخت‌های لازم در درازمدت آسیب‌زا می‌باشد.

خانه های سنتی ایرانی

خانه های سنتی ایرانی

با نگاهی به معماری سنتی ایرانی، نقش و جایگاه ویژه خانه به عنوان یک المان مهم در معماری آشکار می شود. این عناصر که دارای روش ها و تکنیک های مختلف ساخت و اجرا می باشند دارای ویژگی های متفاوتی بر اساس اقلیم و فرهنگ هر منطقه هستند.

ویژگی مهم معماری سنتی ایرانی

ویژگی مهم معماری سنتی ایرانی

کاشی کاری های زینتی و شاهکارهای مهندسی هوشمندانه، حاکی از قدرت معماری ایرانی طی قرون متمادی اند. با داشتن بیست میراث جهانی یونسکو در ایران هیچ گاه با کمبود مکان های دیدنی مواجه نمی شوید.

سنگ آنتیک چیست و چه کاربردهایی دارد؟

سنگ آنتیک چیست و چه کاربردهایی دارد؟

سنگ آنتیک سنگی است که از کنار هم قرار گرفتن قطعه سنگ های کوچک شکسته در کنار هم به وجود می آید. معمولا این سنگ از سنگ های طبیعی تراورتن و مالون تشکیل می شود و بدون رنگ به صورت طبیعی مورد استفاده قرار می گیرند.

مصوبه کمک هزینه مسکن کارگران ابلاغ شد

مصوبه کمک هزینه مسکن کارگران ابلاغ شد

معاون اول رئیس جمهور مصوبه مربوط به تعیین کمک هزینه مسکن کارگران مشمول قانون کار در سال ۱۴۰۱ را ابلاغ کرد.

هزینه ساخت برج مسکونی چقدر است؟

هزینه ساخت برج مسکونی چقدر است؟

هزینه ساخت هرگونه ساختمان مسکونی اعم از آپارتمان، برج، ویلا و غیره در چند سال گذشته بین 15 تا 30 درصد افزایش داشته است .

اصل ۳۱ قانون اساسی؛ حق مسکن از رویا تا واقعیت

اصل ۳۱ قانون اساسی؛ حق مسکن از رویا تا واقعیت

"داشتن مسکن متناسب با نیاز، حق هر فرد و خانواده ایرانی است. دولت موظف است با رعایت اولویت برای آنها که نیازمندترند به خصوص روستانشینان و کارگران زمینه اجرای این اصل را فراهم کند."

کدام صاحبخانه‌ها تنبیه مالیاتی می‌شوند؟/ دور زدن مصوبه افزایش ۲۵ درصدی اجاره‌بها

کدام صاحبخانه‌ها تنبیه مالیاتی می‌شوند؟/ دور زدن مصوبه افزایش ۲۵ درصدی اجاره‌بها

بررسی آگهی های خرید و فروش و رهن و اجاره مسکن در سایت‌ها حاکی از آن است که میانگین قیمت رهن کامل واحدهای نوساز در پایتخت ۵۳۹ میلیون تومان است.

بازارهای جهانی با بازگشت نفت ایران به تعادل می‌رسد

بازارهای جهانی با بازگشت نفت ایران به تعادل می‌رسد

اوجی گفت: وضع بازار جهانی نفت به گونه‌ای است که بازگشت نفت ایران به بازار می‌تواند به‌طور قابل توجهی پاسخگوی نیاز مشتریان و عامل ایجاد تعادل و آرامش در بازار‌های جهانی باشد.

تورم  ارزش دلار چه بر سر اقتصاد دنیا می آورد؟

تورم ارزش دلار چه بر سر اقتصاد دنیا می آورد؟

افزایش ارزش دلار در یک سال اخیر یکی از مهمترین خبرهای اقتصادی این روزها است.

بنچاق چیست و چه تفاوتی با سند دارد؟

بنچاق چیست و چه تفاوتی با سند دارد؟

زمان‌های قدیم‌تر بنچاق مورد استفاده قرار می‌گرفته است و کاملا منطقی است که افراد مدرن اطلاع کمتری از این نوع سند داشته باشند. در کشورمان ایران، اسنادی مالکیت مانند مبایعه‌نامه، بنچاق و قولنامه در طول تاریخ استفاده‌های مختلفی داشته است.

زمین ۲ میلیون و ۸۰۰ هزار واحد نهضت ملی مسکن تامین شد

زمین ۲ میلیون و ۸۰۰ هزار واحد نهضت ملی مسکن تامین شد

طرح نهضت ملی مسکن یکی از طرح‌های کلان دولت سیزدهم در بخش مسکن است که سیاستگذاری برای اجرای ۴ میلیون واحد مسکونی در طی چهار سال را در برنامه قرار داده است.

بازسازی ساختمان و دکوراسیون خانه

بازسازی ساختمان و دکوراسیون خانه

ساختمان همانند یک نوزاد همواره احتیاج به مراقبت و تعمیرات دارد. رفته رفته با فرسوده شدن مصالح بکار رفته در بنا مشکلات گوناگونی از قبیل ترک، شکستگی، تخریب، آلودگی‌های انسانی، جانوری و محیطی، مشکلات تاسیساتی و غیره بوجود می‌آید.

تیمچه قم بزرگترین سقف ضربی جهان

تیمچه قم بزرگترین سقف ضربی جهان

تیمچه قم به عنوان بزرگترین سقف ضربی جهان و شاهکار هنر و معماری ایرانی است که به‌ عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

در بازار مسکن ترکیه چه خبر است؟

در بازار مسکن ترکیه چه خبر است؟

بر اساس داده‌های یک اتاق فکر معتبر قیمت اجاره بها نسبت به سال گذشته در ماه فوریه ۸۴.۲ درصد افزایش یافته است. این افزایش قیمت در استانبول، آنکارا و سومین شهر بزرگ ترکیه یعنی ازمیر از ۱۰۰ درصد فراتر رفت.

برخی مشاوران املاک ماهی هزار کدرهگیری صوری برای وام ودیعه می‌دهند

برخی مشاوران املاک ماهی هزار کدرهگیری صوری برای وام ودیعه می‌دهند

عضو هیئت مدیره اتحادیه مشاوران املاک گفت: برخی دفاتر املاک بدون پروانه، در یک ماه هزار کد رهگیری صوری اجاره مسکن برای دریافت وام ودیعه صادر می کنند.