نسخه‌پیچی برای بافت‌های فرسوده

  • دوشنبه 1 آبان 1396

اخبار => گروه خبر

اقتصاد-آنلاین کارشناسان و دست اندرکاران حوزه مسکن و شهری معتقدند هر بخش از بافت‌های ناکارآمد شهری ویژگی خاص خود را دارد و نمی توان برای احیای تمام این بافت‌ها، نسخه یکسان پیچید.
نسخه‌پیچی برای بافت‌های فرسوده

در پی اعلام خبری از سوی محمدباقر نوبخت مبنی بر صدور مجوز بلندمرتبه سازی در بافت های فرسوده از سوی رئیس جمهور، دو دستگاه متولی احیای بافت های فرسوده و ساخت و ساز در وزارت راه و شهرسازی (شرکت عمران و بهسازی بافت های فرسوده به عنوان دستگاه متولی احیای بافت های فرسوده و ناکارآمد شهری و شورای عالی شهرسازی و معماری به عنوان نهاد تدوین کننده مقررات بلندمرتبه سازی) به این موضوع واکنش نشان دادند.

به گزارش اقتصاد آنلاین به نقل از مهر، اگرچه سخنان نوبخت از سوی انبوه سازان بسیار مورد استقبال قرار گرفت، با این حال بسیاری از کارشناسان و فعالان ساخت و ساز در بافت های فرسوده و میانی شهرها از صدور چنین مجوزی ابراز نگرانی کردند. واکنش سازمان نوسازی شهر تهران نیز در این خصوص با توجه به عضویت مدیرعامل سازمان نوسازی شهر تهران در ستاد ملی بازآفرینی شهری و همراهی با وزارت راه و شهرسازی در زمینه احیای بافت های فرسوده، تا حدود زیادی با مواضع این وزارت هماهنگ بود.

برخی کارشناسان معتقدند زیرساخت های موجود در بافت های فرسوده تنها برای محله هایی با مشخصه های موجود در زمینه جمعیت و تعداد افراد ساکن این بافت ها طراحی و ایجاد شده است و کشش ورود سیل جمعیت به برج های بالای ۱۲ طبقه و فروش تراکم عمودی در این بافت‌ها را ندارد.

همچنین تعدادی از کارشناسان برنامه ریزی شهری بر این اعتقادند که ضعف زیرساخت هایی چون لوله کشی آب و فشار آب پایین موجود در لوله های قدیمی این مناطق که کشش افزایش فشار آب را ندارد، کم و متناسب بودن حجم فاضلاب ورودی به لوله های فاضلاب بافت های میانی و فرسوده (در صورت داشتن فاضلاب)، پایین بودن فشار برق و گاز این محله ها، عدم وجود فضای سبز کافی، نبود مراکز درمانی، فرهنگی و امنیتی مکفی و بسیاری موارد دیگر سبب می شود تا بلندمرتبه سازی در این بافت ها، تکرار تجربه های غلط برج سازی در کوچه های باریک و ۸ متری منطقه یک پایتخت را رقم بزند.

به گفته کارشناسان شهرسازی، اینکه به صرف تعریض معبر و سپس ساخت واحدهای مسکونی نوساز متراکم و بلندمرتبه، فکر کنیم که بافت فرسوده را احیا کرده ایم، سخت در اشتباه هستیم. این تفکر، به نوعی نشأت گرفته از این اندیشه است که می توانستیم طرح مسکن مهر را در بافت های فرسوده احیا کنیم اما اجرای چنین برنامه ای غیر ممکن بود.

برخی از کارشناسان اقتصاد مسکن با اشاره به سخنان رئیس جمهور در جریان برگزاری جلسات رأی اعتماد در هنگام معرفی وزیر راه و شهرسازی به نمایندگان مجلس که اعلام کرد باید مسکن مهر در بافت های فرسوده اجرا می شد، می گویند: اشتباه بودن این اندیشه کاملا مشخص است؛ مگر می شود مثلا در منطقه ۱۲ تهران که از یک سو نقطه اوج فعالیت بازار سنتی و تردد مردم و اصناف مختلف و از سوی دیگر اصلی ترین کانون قرار گرفتن بافت های فرسوده پایتخت است، یک کارگاه عظیم ساخت و ساز در ابعاد چند صد هکتاری راه اندازی کرد؟ در این صورت آیا نبض اقتصادی شهر از حرکت باز نمی ایستاد؟ هر چند که وزیر راه و شهرسازی بعدها این اظهارات رئیس جمهور را اصلاح کرد و گفت بهتر بود «منابع» ۵۰ هزار میلیارد تومانی مسکن مهر به بازسازی بافت های فرسوده، میانی و حاشیه ای شهرها و کلانشهرها اختصاص می یافت.

دبیر سابق شورای عالی شهرسازی: نتیجه برج سازی در بافت فرسوده، مسکن مهر خواهد بود

پیروز حناچی در واکنش به اظهار نظر نوبخت درباره ابلاغ دستورالعمل رئیس جمهور مبنی بر جایز بودن بلندمرتبه سازی در بافت های فرسوده گفت: هر طرحی که در مطالعات همه ابعاد آن دیده شود و مسیر تصویب در مراجع قانونی را به‌درستی طی کند (یعنی در کمیسیون ماده پنج شواری‌عالی شهرسازی بررسی شود و کارشناسان روی آن نظر بدهند) اجرائی است و نتیجه مثبت خواهد داد؛ اما وقتی این موارد دستوری می‌شود، نتیجه‌ای مثل مسکن مهر خواهد داشت، زیرا همه ابعاد در چنین طرح‌هایی مورد توجه قرار نمی‌گیرد. بهتر است افزایش تراکم بیشتر در بخش‌های ممکن را به‌عنوان راهبرد تعیین کنیم و اجرای آن را به مسیر کارشناسی و قانونی بیندازیم.

دبیر سابق شورای عالی شهرسازی و معماری اظهار داشت: نمی‌توان در همه بافت‌های فرسوده افزایش تراکم را بیشتر کرد. در مرکز شهر تهران، اطراف بازار و مناطقی که ثبت ملی شده‌اند، بلندمرتبه‌سازی ممکن نیست. مناطق حاشیه‌ای تهران مانند منطقه‌های ١٧، ١٨ و ١٩ نقاطی هستند که اگر در مطالعات همه ابعاد بلندمرتبه‌سازی در این مناطق دیده شود و به خدمات‌دهی به این نقاط هم توجه شود، می‌توان الگوی ساخت را تغییر داد و به سمت بلندمرتبه‌سازی هم رفت؛ اما اجرای این برنامه دو شرط دارد؛ اولا مطالعه عمیق و جدید، بدون قصد و نظر قبلی و هماهنگ با طرح جامع تهران این تصمیم باید انجام شود. دوما مسیر مراجع تصمیم‌گیر و تصویب‌کننده برنامه‌های ملی و محلی را به‌درستی طی کند. بخشی از مطالعه درباره تغییر الگوی مسکن، به مسائل فرهنگی بازمی‌گردد. خیلی از واحدهای کم‌مساحت و بسیار آسیب‌پذیر در مناطق جنوب تهران، محل امرار معاش ساکنان آنها نیز هست. در واقع اقتصاد یک خانوار ممکن است به همان حیاط کوچک این خانه‌ها وصل شده باشد. وقتی می‌گوییم مطالعه باید انجام شود، منظور این است که همه‌جانبه به مسائل توجه شود. در درجه اول جابه‌جایی انسان‌ها باید با انتخاب شکل بگیرد یا با انگیزه‌های دیگری که خودشان برآیند داشته باشند، وگرنه با اجبار افراد را نمی‌توان از جایی به جای دیگر منتقل کرد. انگیزه‌ها می‌تواند اقتصادی، اجتماعی، مذهبی و... باشد.

سرپرست شرکت عمران بهسازی: برج سازی در بافت فرسوده در برنامه دولت نیست

هوشنگ عشایری سرپرست شرکت عمران بهسازی در این باره می گوید: چند روزی است به نقل از سخنگوی دولت، ابلاغ برنامه جدید رییس جمهور در خصوص نوسازی بافت فرسوده با رویکرد برج سازی مطرح است ، در حالی که موضوعی به نام «برج سازی در بافت فرسوده» در برنامه دولت نیست.

وی معتقد است این خبر ناشی از برداشت اشتباه خبرنگار از گفته های سخنگوی دولت بوده است. برنامه پیشنهادی وزارت راه و شهرسازی استفاده از نهاد توسعه گر محله در جریان توسعه مسکن محلات ناکارآمدِ هدفِ بازآفرینی است.

معاون آخوندی: هر بافت ویژگی خاص خود را دارد

محمدسعید ایزدی، معاون معماری وزیر راه هم درباره مشکلات ناشی از برج سازی در بافت های فرسوده اظهار کرد: همه متخصصان می دانند که بافت های ناکارآمد دارای گونه های مختلف و هر گونه نیز دارای ظرفیت ها و محدودیت های خاص خودش است.

معاون معماری و شهرسازی وزیر راه و شهرسازی افزود: بافت های تاریخی، سکونتگاه های غیر رسمی، محلات فرسوده میانی و بافت های روستایی ادغام شده با حاشیه شهرها هر یک ویژگی خاص و منحصر به خودشان را دارند؛ در نتیجه راهکار احیای هر کدام از این بافت ها نیز منحصر به همان ویژگی است و نمی توان با یک راه حل، همه بافت ها را بهسازی و نوسازی کرد.

وی با تأکید بر اینکه با ساخت و ساز مشابه مسکن مهر در بافت های فرسوده مخالف است ادامه داد: همیشه می گفتیم ای کاش منابعی که صرف مسکن مهر شد برای ارتقای کیفیت در بافت های ناکارآمد هزینه می شد این اظهار نظر به این معنی نیست که بهتر بود روش و سبک ساخت و ساز در مسکن مهر در بافت فرسوده اجرایی شود؛ بلکه منظور این است که منابع مالی اختصاص یافته در این طرح بهتر بود به احیای بافت های فرسوده اختصاص می یافت.

عضو هیئت مدیره شرکت عمران و بهسازی: بهتر بود از واژه برج سازی استفاده نشود

محمد آیینی، عضو هیات مدیره شرکت عمران و بهسازی نیز در این خصوص اظهار داشت: اگر به پروانه های صادره در چندسال اخیر در بافت ها نگاهی بیندازید حداقل بیش از دو برابر واحدهای تخریب شده، مسکن نوساز تولید شده است. بنابراین هم باید سرانه ها را تأمین و هم به تکمیل تأسیسات زیربنایی و توسعه خدمات روبنایی توجه کرد؛ از سوی دیگر نیز باید از این ظرفیت برای تأمین مسکن بهره برد. در هر صورت روش انبوه سازی در بافت های فرسوده نسبت به سایر گزینه های موجود به صرفه تر خواهد بود. ولی بهتر بود از واژه برج سازی  در سخنان سخنگوی دولت استفاده نمی شد.

وی با بیان اینکه باید در بافت های فرسوده با مطالعات دقیق قبلی عملیات اجرایی ساخت و ساز را آغاز کرد ادامه داد: در برخی محلات حتی باید ریزش جمعیت داشت. به عنوان مثال اگر در محله جوادیه تهران قریب به ۶۰۰ نفر در هر هکتار زندگی می کنند تراکم جمعیت در محله تهران‌نو بیش از هزار نفر در هر هکتار است. اما در محلات سایر شهرها این تراکم را نداریم. حتی در محلات مرکزی و منطقه ۱۲ تهران نیز تراکم به مراتب پایین تری داریم که نشان می دهد هر محله و بافت شرایط مخصوص به خود را دارد. بعضا می توان در یک محله، انبوه سازی داشت؛ اما در محله دیگر نیازی به ساخت و ساز انبوه نیست.


ارسال نظر

ارسال


قانون جهش تولید مسکن در تقابل خوشبین‌ها و بدبین ها

قانون جهش تولید مسکن در تقابل خوشبین‌ها و بدبین ها

مجلس شورای اسلامی قانون جهش تولید مسکن را که مطابق شعارهای انتخاباتی ابراهیم رئیسی بود تصویب کرد تا بعد از مدت‌ها یک نهضت بزرگ مسکن‌سازی در کشور شکل بگیرد با این حال کارشناسان اقتصادی درباره این طرح نظرات مختلفی دارند

 از کاهش نرخ تورم تا کاهش نرخ در بازار بین بانکی

از کاهش نرخ تورم تا کاهش نرخ در بازار بین بانکی

ارائه منظم روند ماهانه تحولات اقتصادی و اقدامات سیاستی بانک مرکزی

 آورده متقاضیان نهضت ملی مسکن افزایش یافت

آورده متقاضیان نهضت ملی مسکن افزایش یافت

در حالی طبق اعلام وزارت راه و شهرسازی قرار بود آورده متقاضیان نهضت ملی مسکن حدود ۲۰۰ میلیون تومان باشد که این مبلغ به ۳۲۰ میلیون تومان افزایش یافته است.

هزینه وام مسکن گرانتر شد | برای دریافت وام ۴۸۰ میلیونی زوجین چقدر باید خرج کنیم؟

هزینه وام مسکن گرانتر شد | برای دریافت وام ۴۸۰ میلیونی زوجین چقدر باید خرج کنیم؟

هزینه اوراق تسهیلات مسکن نسبت به هفته قبل اندکی رشد داشته و بر این اساس متاهل های ساکن پایتخت برای تهیه این اوراق باید بیش از ۱۳۴ میلیون تومان پرداخت کنند.

تعیین تکلیف 2 هزار متر اراضی استان تهران

تعیین تکلیف 2 هزار متر اراضی استان تهران

استاندار تهران گفت: بلندمرتبه‌سازی بدون در نظر گرفتن پیوست‌های فرهنگی، اجتماعی و زیرساخت‌های لازم در درازمدت آسیب‌زا می‌باشد.

خانه های سنتی ایرانی

خانه های سنتی ایرانی

با نگاهی به معماری سنتی ایرانی، نقش و جایگاه ویژه خانه به عنوان یک المان مهم در معماری آشکار می شود. این عناصر که دارای روش ها و تکنیک های مختلف ساخت و اجرا می باشند دارای ویژگی های متفاوتی بر اساس اقلیم و فرهنگ هر منطقه هستند.

ویژگی مهم معماری سنتی ایرانی

ویژگی مهم معماری سنتی ایرانی

کاشی کاری های زینتی و شاهکارهای مهندسی هوشمندانه، حاکی از قدرت معماری ایرانی طی قرون متمادی اند. با داشتن بیست میراث جهانی یونسکو در ایران هیچ گاه با کمبود مکان های دیدنی مواجه نمی شوید.

سنگ آنتیک چیست و چه کاربردهایی دارد؟

سنگ آنتیک چیست و چه کاربردهایی دارد؟

سنگ آنتیک سنگی است که از کنار هم قرار گرفتن قطعه سنگ های کوچک شکسته در کنار هم به وجود می آید. معمولا این سنگ از سنگ های طبیعی تراورتن و مالون تشکیل می شود و بدون رنگ به صورت طبیعی مورد استفاده قرار می گیرند.

مصوبه کمک هزینه مسکن کارگران ابلاغ شد

مصوبه کمک هزینه مسکن کارگران ابلاغ شد

معاون اول رئیس جمهور مصوبه مربوط به تعیین کمک هزینه مسکن کارگران مشمول قانون کار در سال ۱۴۰۱ را ابلاغ کرد.

هزینه ساخت برج مسکونی چقدر است؟

هزینه ساخت برج مسکونی چقدر است؟

هزینه ساخت هرگونه ساختمان مسکونی اعم از آپارتمان، برج، ویلا و غیره در چند سال گذشته بین 15 تا 30 درصد افزایش داشته است .

اصل ۳۱ قانون اساسی؛ حق مسکن از رویا تا واقعیت

اصل ۳۱ قانون اساسی؛ حق مسکن از رویا تا واقعیت

"داشتن مسکن متناسب با نیاز، حق هر فرد و خانواده ایرانی است. دولت موظف است با رعایت اولویت برای آنها که نیازمندترند به خصوص روستانشینان و کارگران زمینه اجرای این اصل را فراهم کند."

کدام صاحبخانه‌ها تنبیه مالیاتی می‌شوند؟/ دور زدن مصوبه افزایش ۲۵ درصدی اجاره‌بها

کدام صاحبخانه‌ها تنبیه مالیاتی می‌شوند؟/ دور زدن مصوبه افزایش ۲۵ درصدی اجاره‌بها

بررسی آگهی های خرید و فروش و رهن و اجاره مسکن در سایت‌ها حاکی از آن است که میانگین قیمت رهن کامل واحدهای نوساز در پایتخت ۵۳۹ میلیون تومان است.

بازارهای جهانی با بازگشت نفت ایران به تعادل می‌رسد

بازارهای جهانی با بازگشت نفت ایران به تعادل می‌رسد

اوجی گفت: وضع بازار جهانی نفت به گونه‌ای است که بازگشت نفت ایران به بازار می‌تواند به‌طور قابل توجهی پاسخگوی نیاز مشتریان و عامل ایجاد تعادل و آرامش در بازار‌های جهانی باشد.

تورم  ارزش دلار چه بر سر اقتصاد دنیا می آورد؟

تورم ارزش دلار چه بر سر اقتصاد دنیا می آورد؟

افزایش ارزش دلار در یک سال اخیر یکی از مهمترین خبرهای اقتصادی این روزها است.

بنچاق چیست و چه تفاوتی با سند دارد؟

بنچاق چیست و چه تفاوتی با سند دارد؟

زمان‌های قدیم‌تر بنچاق مورد استفاده قرار می‌گرفته است و کاملا منطقی است که افراد مدرن اطلاع کمتری از این نوع سند داشته باشند. در کشورمان ایران، اسنادی مالکیت مانند مبایعه‌نامه، بنچاق و قولنامه در طول تاریخ استفاده‌های مختلفی داشته است.

زمین ۲ میلیون و ۸۰۰ هزار واحد نهضت ملی مسکن تامین شد

زمین ۲ میلیون و ۸۰۰ هزار واحد نهضت ملی مسکن تامین شد

طرح نهضت ملی مسکن یکی از طرح‌های کلان دولت سیزدهم در بخش مسکن است که سیاستگذاری برای اجرای ۴ میلیون واحد مسکونی در طی چهار سال را در برنامه قرار داده است.

بازسازی ساختمان و دکوراسیون خانه

بازسازی ساختمان و دکوراسیون خانه

ساختمان همانند یک نوزاد همواره احتیاج به مراقبت و تعمیرات دارد. رفته رفته با فرسوده شدن مصالح بکار رفته در بنا مشکلات گوناگونی از قبیل ترک، شکستگی، تخریب، آلودگی‌های انسانی، جانوری و محیطی، مشکلات تاسیساتی و غیره بوجود می‌آید.

تیمچه قم بزرگترین سقف ضربی جهان

تیمچه قم بزرگترین سقف ضربی جهان

تیمچه قم به عنوان بزرگترین سقف ضربی جهان و شاهکار هنر و معماری ایرانی است که به‌ عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

در بازار مسکن ترکیه چه خبر است؟

در بازار مسکن ترکیه چه خبر است؟

بر اساس داده‌های یک اتاق فکر معتبر قیمت اجاره بها نسبت به سال گذشته در ماه فوریه ۸۴.۲ درصد افزایش یافته است. این افزایش قیمت در استانبول، آنکارا و سومین شهر بزرگ ترکیه یعنی ازمیر از ۱۰۰ درصد فراتر رفت.

برخی مشاوران املاک ماهی هزار کدرهگیری صوری برای وام ودیعه می‌دهند

برخی مشاوران املاک ماهی هزار کدرهگیری صوری برای وام ودیعه می‌دهند

عضو هیئت مدیره اتحادیه مشاوران املاک گفت: برخی دفاتر املاک بدون پروانه، در یک ماه هزار کد رهگیری صوری اجاره مسکن برای دریافت وام ودیعه صادر می کنند.