خصوصی‌سازی داستان شتر گاو پلنگ است/ ریز دارایی‌های دولت منتشر شود

  • سه شنبه 2 آبان 1396

اخبار => گروه خبر

اقتصاد-آنلاین در همایش مولدسازی و مدیریت اموال دولتی، دارایی‌های دولت شناسایی شد و واگذاری آنها مورد بحث قرار گرفت.
خصوصی‌سازی داستان شتر گاو پلنگ است/ ریز دارایی‌های دولت منتشر شود

 در این همایش، در اسلایدی که خزانه‌دار کل کشور در آن پروژه مولدسازی اموال دولتی را تشریح می‌کرد، رقم 183‌هزارهزار‌میلیارد تومان برای ارزش دارایی‌های دولتی برآورد شده بود. در همین زمینه، رئیس سازمان اداری و استخدامی کشور با بیان اینکه مدیران دولتی مصمم به واگذاری املاک و اموال خود نیستند، گفت: از قدیم مبنای مدیران این بوده که نمی‌خواسته‌اند «شاه سلطان حسین» باشند و ملکی را بدهند.

به گزارش اقتصادآنلاین به نقل از آرمان، مجیدرضا حریری، عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی ایران می‌گوید: «من مدیر دولتی را مسئول نمی‌دانم. مدیر جزئی از یک سیستم است؛ سیاستگذار و تصمیم‌گیر در یک سیستم، مدیران ارشد هستند. بنابراین آنها نمی‌توانند منتقد مدیران میانی خود باشند؛ مگر برای فرار از مسئولیت این‌گونه اظهارات بیان شود.»

خزانه‌دار کل کشور ارزش دارایی دولت را 183‌هزارهزار‌میلیارد تومان برآورد کرده است. آیا دولت از طریق واگذاری این دارایی‌ها می‌تواند بدهی‌های خود را پرداخت کند؟

در این زمینه سوالات فراوانی مطرح می‌شود. ابتدا اینکه اموال و دارایی‌های دولت چیست؟ اگر این دارایی‌ها ملک هستند، اینها را چه کسی ارزیابی و قیمت‌گذاری کرده است؟ آیا ذخایر ارزی هم محاسبه شده است؟ کارشناسی این املاک را چه کسی انجام داده است؟ جواب هیچ‌کدام از این سوالات مشخص نیست. همچنین، موضوع دیگری هم که در این میان مطرح می‌شود، این است که در مقابل این دارایی‌ها دولت چقدر بدهی دارد؟ اگر جواب این سوالات مشخص بود، امکان اظهارنظر نیز وجود داشت، اما چون جواب را نمی‌دانیم و از جزئیات بی‌‌‌خبر هستیم، به‌نظر می‌رسد اظهارنظر در این مورد، هم می‌تواند عجولانه باشد و هم غیرکارشناسی. اگر دولت در پی شفافیت است و چنین اخباری را منتشر می‌کند، بهتر است این اطلاعات را در یک سامانه در دسترس افراد قرار دهد تا کسانی که علاقه‌مندند یا کارشناسانی که قصد تحلیل مسائل را دارند، به ریز اطلاعات دسترسی داشته باشند.

آن‌طور که اعلام شده است، یک‌میلیون ملک دولتی وجود دارد که تنها 350‌هزار قطعه از آنها شناسایی شده است. وجود این تعداد املاک دولتی چقدر توجیه‌پذیر است؟

ما لیست املاک را نداریم. نمی‌دانم قرار است درباره کدام املاک حرف بزنیم؛ درباره ایستگاه‌های پمپاژ شرکت پخش و پالایش فراورده‌های نفتی، نیروگاه‌ها، ایستگاه‌های راه‌آهن یا درباره ساختمان‌های اداری و ساختمان‌های مسکونی. وقتی هیچ‌کدام از این مسائل معلوم نیست، نمی‌توان به نتیجه‌گیری درستی رسید. برای مثال فرض بگیریم دولت یک‌میلیون ملک دارد؛ این ملک می‌تواند آسمانخراشی در لندن باشد تا ایستگاه پمپاژ گاز یا نفت در روستایی که در مسیر لوله گاز یا نفت واقع شده است؛ تمام اینها ملک محسوب می‌شوند؛ منظور کدام ملک دارایی است که بعد درمورد اینکه آیا قابلیت نقدشوندگی دارند یا خیر و... صحبت کنیم. اخبار منتشرشده در این زمینه، گنگ است.

به‌گفته رئیس سازمان اداری و استخدامی کشور، مدیران دولتی مصمم به واگذاری املاک و اموال خود نبوده‌اند و در بحث املاک و اموال غیرمنقول حاضر به کم‌کردن هزینه‌های خود نیستند. این موضوع تا به امروز چه تبعاتی داشته است؟

من مدیر دولتی را مسئول نمی‌دانم. مدیر جزئی از یک سیستم است؛ یعنی اگر سیستمی در دولت مبتنی بر کوچک‌سازی طراحی شود، مدیر جزو آن سیستم است، اما اینکه دولت قادر به کوچک‌سازی دایره نفوذ خود در حوزه‌های مختلف نیست، موضوع دیگری است. به‌تازگی این‌گونه مسائل را به گردن مدیران میانی می‌اندازند و این درست نیست، چون مدیر میانی ابزاری در سیستم است که تصمیم‌گیر نیست؛ سیاستگذار و تصمیم‌گیر در یک سیستم، مدیران ارشد هستند. بنابراین آنها نمی‌توانند منتقد مدیران میانی خود باشند؛ مگر اینکه برای فرار از مسئولیت این‌گونه اظهارات بیان شود.

مشکل اصلی بر سر راه واگذاری‌ها در راستای خصوصی‌سازی بر مبنای اصل 44 قانون اساسی چیست؟

ما قبل از اینکه در اقتصاد خودمان، خصوصی‌سازی کنیم، به آزادسازی در اقتصادمان نیاز داریم؛ یعنی خصوصی‌سازی در اقتصادی که آزاد، شفاف و رقابتی نیست، نتیجه درستی در بر نخواهد داشت. در دولت‌های نهم و دهم بیش از 100‌میلیارد دلار واگذاری صورت گرفت که بنابر آمار گفته می‌شود حدود هشت تا 12‌درصد به بخش‌خصوصی رسیده است. درواقع بدبینان معتقدند تنها هشت‌درصد بوده است و خوشبینان به 12‌درصد معتقدند؛ یعنی حول و حوش 90‌درصد این واگذاری‌ها به مدیران دولتی در قالب صندوق‌های بازنشستگی، سهام عدالت و... واگذار شده؛ پس مدیریت آن فرقی نکرده است. این موضوع به‌دلیل عدم‌شفافیت است؛ اگر اقتصاد ما شفاف بود که چنین مباحثی مطرح نمی‌شد. در اقتصادی که آزاد نیست، همه چیز در اختیار دولت قرار می‌گیرد. برای مثال اعلام می‌شود یک شرکت را خصوصی‌سازی کرده‌اند، اما از آنجایی که یک وزیر دولتی، رئیس مجمع شرکت است، مدیرعامل مجموعه یا با واسطه یا بدون واسطه توسط وزیر انتخاب می‌شود. اسم این نوع واگذاری را نمی‌توان خصوصی‌سازی نهاد، بلکه شترگاوپلنگی است که الان وجود دارد. شرکت واگذارشده به بخش‌خصوصی شرکتی است که به سهامدارانش پاسخگو باشد. سهامدار شرکت دولتی هم مردم هستند و نمایندگان مردم در مجلس می‌توانند در مورد آن سوال کنند. چیزی که الان تحت‌عنوان خصولتی وجود دارد، نه سهامدار دارد که در مجمع مورد سوال قرار بگیرد و نه به مجلس پاسخگوست. دلیل این موضوع تنها به نبود شفافیت در اقتصاد ما برمی‌گردد.


ارسال نظر

ارسال


قانون جهش تولید مسکن در تقابل خوشبین‌ها و بدبین ها

قانون جهش تولید مسکن در تقابل خوشبین‌ها و بدبین ها

مجلس شورای اسلامی قانون جهش تولید مسکن را که مطابق شعارهای انتخاباتی ابراهیم رئیسی بود تصویب کرد تا بعد از مدت‌ها یک نهضت بزرگ مسکن‌سازی در کشور شکل بگیرد با این حال کارشناسان اقتصادی درباره این طرح نظرات مختلفی دارند

 از کاهش نرخ تورم تا کاهش نرخ در بازار بین بانکی

از کاهش نرخ تورم تا کاهش نرخ در بازار بین بانکی

ارائه منظم روند ماهانه تحولات اقتصادی و اقدامات سیاستی بانک مرکزی

 آورده متقاضیان نهضت ملی مسکن افزایش یافت

آورده متقاضیان نهضت ملی مسکن افزایش یافت

در حالی طبق اعلام وزارت راه و شهرسازی قرار بود آورده متقاضیان نهضت ملی مسکن حدود ۲۰۰ میلیون تومان باشد که این مبلغ به ۳۲۰ میلیون تومان افزایش یافته است.

هزینه وام مسکن گرانتر شد | برای دریافت وام ۴۸۰ میلیونی زوجین چقدر باید خرج کنیم؟

هزینه وام مسکن گرانتر شد | برای دریافت وام ۴۸۰ میلیونی زوجین چقدر باید خرج کنیم؟

هزینه اوراق تسهیلات مسکن نسبت به هفته قبل اندکی رشد داشته و بر این اساس متاهل های ساکن پایتخت برای تهیه این اوراق باید بیش از ۱۳۴ میلیون تومان پرداخت کنند.

تعیین تکلیف 2 هزار متر اراضی استان تهران

تعیین تکلیف 2 هزار متر اراضی استان تهران

استاندار تهران گفت: بلندمرتبه‌سازی بدون در نظر گرفتن پیوست‌های فرهنگی، اجتماعی و زیرساخت‌های لازم در درازمدت آسیب‌زا می‌باشد.

خانه های سنتی ایرانی

خانه های سنتی ایرانی

با نگاهی به معماری سنتی ایرانی، نقش و جایگاه ویژه خانه به عنوان یک المان مهم در معماری آشکار می شود. این عناصر که دارای روش ها و تکنیک های مختلف ساخت و اجرا می باشند دارای ویژگی های متفاوتی بر اساس اقلیم و فرهنگ هر منطقه هستند.

ویژگی مهم معماری سنتی ایرانی

ویژگی مهم معماری سنتی ایرانی

کاشی کاری های زینتی و شاهکارهای مهندسی هوشمندانه، حاکی از قدرت معماری ایرانی طی قرون متمادی اند. با داشتن بیست میراث جهانی یونسکو در ایران هیچ گاه با کمبود مکان های دیدنی مواجه نمی شوید.

سنگ آنتیک چیست و چه کاربردهایی دارد؟

سنگ آنتیک چیست و چه کاربردهایی دارد؟

سنگ آنتیک سنگی است که از کنار هم قرار گرفتن قطعه سنگ های کوچک شکسته در کنار هم به وجود می آید. معمولا این سنگ از سنگ های طبیعی تراورتن و مالون تشکیل می شود و بدون رنگ به صورت طبیعی مورد استفاده قرار می گیرند.

مصوبه کمک هزینه مسکن کارگران ابلاغ شد

مصوبه کمک هزینه مسکن کارگران ابلاغ شد

معاون اول رئیس جمهور مصوبه مربوط به تعیین کمک هزینه مسکن کارگران مشمول قانون کار در سال ۱۴۰۱ را ابلاغ کرد.

هزینه ساخت برج مسکونی چقدر است؟

هزینه ساخت برج مسکونی چقدر است؟

هزینه ساخت هرگونه ساختمان مسکونی اعم از آپارتمان، برج، ویلا و غیره در چند سال گذشته بین 15 تا 30 درصد افزایش داشته است .

اصل ۳۱ قانون اساسی؛ حق مسکن از رویا تا واقعیت

اصل ۳۱ قانون اساسی؛ حق مسکن از رویا تا واقعیت

"داشتن مسکن متناسب با نیاز، حق هر فرد و خانواده ایرانی است. دولت موظف است با رعایت اولویت برای آنها که نیازمندترند به خصوص روستانشینان و کارگران زمینه اجرای این اصل را فراهم کند."

کدام صاحبخانه‌ها تنبیه مالیاتی می‌شوند؟/ دور زدن مصوبه افزایش ۲۵ درصدی اجاره‌بها

کدام صاحبخانه‌ها تنبیه مالیاتی می‌شوند؟/ دور زدن مصوبه افزایش ۲۵ درصدی اجاره‌بها

بررسی آگهی های خرید و فروش و رهن و اجاره مسکن در سایت‌ها حاکی از آن است که میانگین قیمت رهن کامل واحدهای نوساز در پایتخت ۵۳۹ میلیون تومان است.

بازارهای جهانی با بازگشت نفت ایران به تعادل می‌رسد

بازارهای جهانی با بازگشت نفت ایران به تعادل می‌رسد

اوجی گفت: وضع بازار جهانی نفت به گونه‌ای است که بازگشت نفت ایران به بازار می‌تواند به‌طور قابل توجهی پاسخگوی نیاز مشتریان و عامل ایجاد تعادل و آرامش در بازار‌های جهانی باشد.

تورم  ارزش دلار چه بر سر اقتصاد دنیا می آورد؟

تورم ارزش دلار چه بر سر اقتصاد دنیا می آورد؟

افزایش ارزش دلار در یک سال اخیر یکی از مهمترین خبرهای اقتصادی این روزها است.

بنچاق چیست و چه تفاوتی با سند دارد؟

بنچاق چیست و چه تفاوتی با سند دارد؟

زمان‌های قدیم‌تر بنچاق مورد استفاده قرار می‌گرفته است و کاملا منطقی است که افراد مدرن اطلاع کمتری از این نوع سند داشته باشند. در کشورمان ایران، اسنادی مالکیت مانند مبایعه‌نامه، بنچاق و قولنامه در طول تاریخ استفاده‌های مختلفی داشته است.

زمین ۲ میلیون و ۸۰۰ هزار واحد نهضت ملی مسکن تامین شد

زمین ۲ میلیون و ۸۰۰ هزار واحد نهضت ملی مسکن تامین شد

طرح نهضت ملی مسکن یکی از طرح‌های کلان دولت سیزدهم در بخش مسکن است که سیاستگذاری برای اجرای ۴ میلیون واحد مسکونی در طی چهار سال را در برنامه قرار داده است.

بازسازی ساختمان و دکوراسیون خانه

بازسازی ساختمان و دکوراسیون خانه

ساختمان همانند یک نوزاد همواره احتیاج به مراقبت و تعمیرات دارد. رفته رفته با فرسوده شدن مصالح بکار رفته در بنا مشکلات گوناگونی از قبیل ترک، شکستگی، تخریب، آلودگی‌های انسانی، جانوری و محیطی، مشکلات تاسیساتی و غیره بوجود می‌آید.

تیمچه قم بزرگترین سقف ضربی جهان

تیمچه قم بزرگترین سقف ضربی جهان

تیمچه قم به عنوان بزرگترین سقف ضربی جهان و شاهکار هنر و معماری ایرانی است که به‌ عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

در بازار مسکن ترکیه چه خبر است؟

در بازار مسکن ترکیه چه خبر است؟

بر اساس داده‌های یک اتاق فکر معتبر قیمت اجاره بها نسبت به سال گذشته در ماه فوریه ۸۴.۲ درصد افزایش یافته است. این افزایش قیمت در استانبول، آنکارا و سومین شهر بزرگ ترکیه یعنی ازمیر از ۱۰۰ درصد فراتر رفت.

برخی مشاوران املاک ماهی هزار کدرهگیری صوری برای وام ودیعه می‌دهند

برخی مشاوران املاک ماهی هزار کدرهگیری صوری برای وام ودیعه می‌دهند

عضو هیئت مدیره اتحادیه مشاوران املاک گفت: برخی دفاتر املاک بدون پروانه، در یک ماه هزار کد رهگیری صوری اجاره مسکن برای دریافت وام ودیعه صادر می کنند.