تلاش برای بازگرداندن رانت میلیاردی به بودجه ٩٧

  • دوشنبه 27 آذر 1396

اخبار => گروه خبر

اقتصاد-آنلاین در حالی که طبق لایحه بودجه سال آینده ، دولت تبصره تخصیص قیر تهاتری را حذف کرده است و در لایحه بودجه خبری از این تبصره چند ساله نیست اما شنیده‌های خبرنگار ما از صحن سبز رنگ مجلس و کمیسیون‌های تخصصی حکایت از تلاش برخی رایزنی‌ها برای بازگرداندن این تبصره جنجالی به بودجه سال ٩٧دارند.
تلاش برای بازگرداندن رانت میلیاردی به بودجه ٩٧

لایحه بودجه سال ٩٧ همانطور که پیش از این هم عنوان شده بود تغییرات قابل توجهی کرده است و مردان بودجه نویس دولت دوازدهم سعی کردند بودجه‌ای شفاف و البته انقباضی را تقدیم مجلسیون کنند و حالا در فرصت بررسی نماینده‌های مجلس باید منتظر ماند و دید چک زنی نمایندگان به کجا می‌رسد و آیا بودجه همانطور با تغییرات اعمالی دولت تصویب و اجرایی می‌شود یا همچنان باید شاهد حذف و اضافه‌های جدید باشیم.

حذف و اضافه‌هایی که حتی ممکن است رانت‌های خاص گروهی را نیز تحت تاثیر خود قرار دهد. در این راستا اگر نیم نگاهی به برخی تبصره‌های بودجه در سنوات گذشته و تغییرات خاص آن بیاندازیم این موضوع  ملموس‌تر خواهد شد.

سال گذشته مجلس شورای اسلامی در حالی بودجه سال ٩٦ ارائه شده دولت را با تغییراتش تصویب کرد که دولت در برخی از تبصره‌هایش اعداد تکلیفی به برخی از وزارتخانه‌هایش را تا دو برابر افزایش داده بود اما با وجود مخالفت‌هایی که در همان زمان برخی نمایندگان مجلس به این موضوع داشتند، در نهایت بدون تغییر تصویب و اجرایی شد. برای مثال دولت در بودجه سال ٩٦ به  یکباره میزان تخصیص قیر تهاتری در بودجه را دو برابر کرد. البته دولت در بودجه ٩٦ در تبصره مربوطه هم  میزان تخصیص قیر را از ٢میلیون تن به ٤ میلیون تن افزایش داد و هم قیر را به وکیوم باتوم که ماده اولیه تهیه قیر است تغییر داد. به این ترتیب وزارت نفت مکلف شد در طول سال به جای ٢میلیون قیر تهاتری ٤میلیون تن وکیوم باتوم را در اختیار وزارت راه و شهرسازی، وزارت آموزش و پرورش، بنیاد مسکن و شهرداری قرار دهد تا در راستای پروژه‌های محوله‌شان استفاده کنند.

تبصره جنجالی که ظاهرا فعلا در بودجه سال ٩٧ جایی ندارد اما خبرها از گوشه و کنار ساختمان بهارستان حکایت از تلاش برای باز گرداندن تبصره حذف شده دارد. تبصره ای که در بدنه مجلس هم مخالفان زیادی دارد و تعدادی از نمایندگان مجلس نیز در سنوات گذشته بارها به این موضوع و رانتی که از این محل برای عده ای خاص ایجاد می شود هشدار داده و خواهان حذف و یا تغییر در میزان تخصیص قانونی آن شده‌اند . در این راستا حتی الیاس حضرتی نماینده مردم تهران در مخالفت با این تبصره بودجه خواستار ورود مرکز پژوهش‌های مجلس شده و اعلام کرده بود مرکز پژوهش‌های مجلس با ورود به این ماجرا باید گزارشی از روند اجرای این تبصره ارایه کند تا مشخص شود چه کسانی از این تبصره سهم می‌برند.

وی حتی این تبصره را فسادزا خوانده و تاکید کرده است اگر دولت می‌خواهد حمایتی از وزارتخانه‌ها کند بهتر است قیر تهاتری را در بورس کالا فروخته و درآمد آن را در خزانه واریز کرده و منابع مالی را در اختیار وزارتخانه‌های سهم گیر قرار دهد تا آنها از بازار آزاد قیر مورد نیازشان را تهیه کنند.

 قیر تهاتری اگرچه در ظاهر امری عادی و در جهت حمایت از پروژه های عمرانی کشور بود اما  در طی سال‌های گذشته به محلی برای استفاده از رانتی خاص برای عده ای تبدیل شده است. به گونه ای که طبق گفته فعالان بازار قیر حواله داران قیر تهاتری با فروش حواله های خود به کارخانه داران قیر موجب برهم زدن تعادل بازار قیر شده اند به گونه ای که کارخانه های تولیدی که کارمزدی ١٨درصدی از فروش قیر  نصیب شان می شود با فروش این میزان قیر در بازار صادراتی به قیمتی ارزان تر هم ایران را با شبهه دامپینگ در بازار قیر صادراتی مواجه کرده و هم بخاطر بر هم زدن روال عرضه و تقاضا موجب تعطیلی کارخانه هایی شده اند که قادر به استفاده از این رانت نیستند.

طبق اطلاعات به دست آمده ، حواله های قیر تهاتری تنها به لیستی ١٧شرکته از میان تمام تولید کنتدگان قیر کشور تعلق می گیرد که نام آنها از کارگروه مرکز تحقیقات مسکن و شهرسازی وزارت راه خارج میشود .

در حقیقت مرکز تحقیقات مسکن و شهرسازی وزارت راه و شهرسازی که متولی توزیع حواله های قیر تهاتری دولت است چندی است با تعیین کارگروهی خاص ضوابطی را برای کارخانه های تولید کننده قیر وضع کرده که اگر کارخانه بتواند از هفت خوان این کارگروه بگذرد قادر خواهد بود در لیست خاص حواله بگیران قرار گیرد، لیستی که شاید سر  منشا رانت پنهان قیر تهاتری بودجه نیز هست.

در این لیست شرکت‌ها به سه گروه A,B,C تقسیم‌بندی شده‌اند و از بین ١٠٠شرکت تولیدکننده قیر در کشور تنها ١٧ شرکت در لیست کارگروه جای دارند. یکی دیگر از نکات جالب توجه لیست کارگروه قرار‌گیری ١٢شرکت از ١٧شرکت در تبریز، ارومیه و آذربایجان است و این شرکت‌ها با توجه به مسافتی که باید برای دریافت

 

وکیوم باتوم و تولید قیر و بازگشت به تهران یا دیگر شهرها دارند باید هزینه حمل را به قیمت نهایی خود بیفزایند.

این کارگروه البته برای قراردادن شرکت‌های جدید در لیست خود بازرسی‌هایی را انجام می‌دهد تا شرایط موردنظر را چک کند. بازرسی‌هایی که بنا به گفته مدیران شرکت‌های تولید‌کننده قیر بین ٦ماه تا ٢ سال زمان می‌برد تا پاسخ بازرسی‌های انجام شده اعلام شود و مجوزهای ورود به لیست خاص صادر شود.

حال اینکه آیا این کارگروه شرایط وضع چنین شرایطی را با توجه به قوانین سازمان حمایت از مصرف کننده و تولید کننده و سازمان استاندارد به عنوان تعیین کننده استاندارد در کشور، دارد یا خیر؟ موضوعی است که هنوز هیچ نهادی به آن پاسخ نداده است

به هر روی برای محاسبه رانت موجود در این لیست کافی است به محاسبه اعداد و ارقام فروش قیر در بازار بپردازیم. در حال حاضر با توجه به اختلاف ٣٠تا ٥٠دلاری هر تن قیر صادراتی ایران نسبت به خارج از کشور و محاسبه نرخ کارمزد ١٨درصد خرید و فروش وکیوم باتوم مشخص می‌شود که فروش هر تن وکیوم باتوم فروشنده سود ١٨٠هزار تومانی می‌برد و اگر همه ٤ میلیون تن قیرتهاتری را در این محاسبه بگنجانیم به عدد٧٢٠ میلیارد تومان سود خواهیم رسید که حتی اگر از ٤ میلیون تن قیر تهاتری تنها ٢٥ درصد آن در بازار فروخته یا قاچاق شود ١٨٠ میلیارد تومان سود به جیب فروشنده خواهد رفت.

موضوعی که وجود قیر تهاتری در بودجه ٩٧را مهم‌تر از قبل می‌کند  مخصوصا که بنا به گفته مسوولان اتحادیه صادرکنندگان قیر ٧٠درصد تولیدکنندگان مجبور به تعطیلی کارخانه خود شده‌اند چرا که قادر به رقابت در بازاری که ١٧شرکت با استفاده از رانت خاص می‌توانند با قیمتی کمتر سود بیشتری را کسب کنند، ندارند.

جالب آنجا است که این موضوع از دید نمایندگان مجلس هم مخفی نمانده است با این حال هنوز هم عده‌ای تلاش می‌کنند با وجود حذف این تبصره از لایحه بودجه سال آینده اما بتوانند با فشار بر دولت مجددا این تبصره را در لایحه بودجه احیا کنند.

باید دید حالا که دولت در جهت حمایت از تولید داخل این تبصره را حذف کرده است مجددا نمایندگان مجلس این تبصره خاص را به لایحه بودجه باز گردانند؟


ارسال نظر

ارسال


قانون جهش تولید مسکن در تقابل خوشبین‌ها و بدبین ها

قانون جهش تولید مسکن در تقابل خوشبین‌ها و بدبین ها

مجلس شورای اسلامی قانون جهش تولید مسکن را که مطابق شعارهای انتخاباتی ابراهیم رئیسی بود تصویب کرد تا بعد از مدت‌ها یک نهضت بزرگ مسکن‌سازی در کشور شکل بگیرد با این حال کارشناسان اقتصادی درباره این طرح نظرات مختلفی دارند

 از کاهش نرخ تورم تا کاهش نرخ در بازار بین بانکی

از کاهش نرخ تورم تا کاهش نرخ در بازار بین بانکی

ارائه منظم روند ماهانه تحولات اقتصادی و اقدامات سیاستی بانک مرکزی

 آورده متقاضیان نهضت ملی مسکن افزایش یافت

آورده متقاضیان نهضت ملی مسکن افزایش یافت

در حالی طبق اعلام وزارت راه و شهرسازی قرار بود آورده متقاضیان نهضت ملی مسکن حدود ۲۰۰ میلیون تومان باشد که این مبلغ به ۳۲۰ میلیون تومان افزایش یافته است.

هزینه وام مسکن گرانتر شد | برای دریافت وام ۴۸۰ میلیونی زوجین چقدر باید خرج کنیم؟

هزینه وام مسکن گرانتر شد | برای دریافت وام ۴۸۰ میلیونی زوجین چقدر باید خرج کنیم؟

هزینه اوراق تسهیلات مسکن نسبت به هفته قبل اندکی رشد داشته و بر این اساس متاهل های ساکن پایتخت برای تهیه این اوراق باید بیش از ۱۳۴ میلیون تومان پرداخت کنند.

تعیین تکلیف 2 هزار متر اراضی استان تهران

تعیین تکلیف 2 هزار متر اراضی استان تهران

استاندار تهران گفت: بلندمرتبه‌سازی بدون در نظر گرفتن پیوست‌های فرهنگی، اجتماعی و زیرساخت‌های لازم در درازمدت آسیب‌زا می‌باشد.

خانه های سنتی ایرانی

خانه های سنتی ایرانی

با نگاهی به معماری سنتی ایرانی، نقش و جایگاه ویژه خانه به عنوان یک المان مهم در معماری آشکار می شود. این عناصر که دارای روش ها و تکنیک های مختلف ساخت و اجرا می باشند دارای ویژگی های متفاوتی بر اساس اقلیم و فرهنگ هر منطقه هستند.

ویژگی مهم معماری سنتی ایرانی

ویژگی مهم معماری سنتی ایرانی

کاشی کاری های زینتی و شاهکارهای مهندسی هوشمندانه، حاکی از قدرت معماری ایرانی طی قرون متمادی اند. با داشتن بیست میراث جهانی یونسکو در ایران هیچ گاه با کمبود مکان های دیدنی مواجه نمی شوید.

سنگ آنتیک چیست و چه کاربردهایی دارد؟

سنگ آنتیک چیست و چه کاربردهایی دارد؟

سنگ آنتیک سنگی است که از کنار هم قرار گرفتن قطعه سنگ های کوچک شکسته در کنار هم به وجود می آید. معمولا این سنگ از سنگ های طبیعی تراورتن و مالون تشکیل می شود و بدون رنگ به صورت طبیعی مورد استفاده قرار می گیرند.

مصوبه کمک هزینه مسکن کارگران ابلاغ شد

مصوبه کمک هزینه مسکن کارگران ابلاغ شد

معاون اول رئیس جمهور مصوبه مربوط به تعیین کمک هزینه مسکن کارگران مشمول قانون کار در سال ۱۴۰۱ را ابلاغ کرد.

هزینه ساخت برج مسکونی چقدر است؟

هزینه ساخت برج مسکونی چقدر است؟

هزینه ساخت هرگونه ساختمان مسکونی اعم از آپارتمان، برج، ویلا و غیره در چند سال گذشته بین 15 تا 30 درصد افزایش داشته است .

اصل ۳۱ قانون اساسی؛ حق مسکن از رویا تا واقعیت

اصل ۳۱ قانون اساسی؛ حق مسکن از رویا تا واقعیت

"داشتن مسکن متناسب با نیاز، حق هر فرد و خانواده ایرانی است. دولت موظف است با رعایت اولویت برای آنها که نیازمندترند به خصوص روستانشینان و کارگران زمینه اجرای این اصل را فراهم کند."

کدام صاحبخانه‌ها تنبیه مالیاتی می‌شوند؟/ دور زدن مصوبه افزایش ۲۵ درصدی اجاره‌بها

کدام صاحبخانه‌ها تنبیه مالیاتی می‌شوند؟/ دور زدن مصوبه افزایش ۲۵ درصدی اجاره‌بها

بررسی آگهی های خرید و فروش و رهن و اجاره مسکن در سایت‌ها حاکی از آن است که میانگین قیمت رهن کامل واحدهای نوساز در پایتخت ۵۳۹ میلیون تومان است.

بازارهای جهانی با بازگشت نفت ایران به تعادل می‌رسد

بازارهای جهانی با بازگشت نفت ایران به تعادل می‌رسد

اوجی گفت: وضع بازار جهانی نفت به گونه‌ای است که بازگشت نفت ایران به بازار می‌تواند به‌طور قابل توجهی پاسخگوی نیاز مشتریان و عامل ایجاد تعادل و آرامش در بازار‌های جهانی باشد.

تورم  ارزش دلار چه بر سر اقتصاد دنیا می آورد؟

تورم ارزش دلار چه بر سر اقتصاد دنیا می آورد؟

افزایش ارزش دلار در یک سال اخیر یکی از مهمترین خبرهای اقتصادی این روزها است.

بنچاق چیست و چه تفاوتی با سند دارد؟

بنچاق چیست و چه تفاوتی با سند دارد؟

زمان‌های قدیم‌تر بنچاق مورد استفاده قرار می‌گرفته است و کاملا منطقی است که افراد مدرن اطلاع کمتری از این نوع سند داشته باشند. در کشورمان ایران، اسنادی مالکیت مانند مبایعه‌نامه، بنچاق و قولنامه در طول تاریخ استفاده‌های مختلفی داشته است.

زمین ۲ میلیون و ۸۰۰ هزار واحد نهضت ملی مسکن تامین شد

زمین ۲ میلیون و ۸۰۰ هزار واحد نهضت ملی مسکن تامین شد

طرح نهضت ملی مسکن یکی از طرح‌های کلان دولت سیزدهم در بخش مسکن است که سیاستگذاری برای اجرای ۴ میلیون واحد مسکونی در طی چهار سال را در برنامه قرار داده است.

بازسازی ساختمان و دکوراسیون خانه

بازسازی ساختمان و دکوراسیون خانه

ساختمان همانند یک نوزاد همواره احتیاج به مراقبت و تعمیرات دارد. رفته رفته با فرسوده شدن مصالح بکار رفته در بنا مشکلات گوناگونی از قبیل ترک، شکستگی، تخریب، آلودگی‌های انسانی، جانوری و محیطی، مشکلات تاسیساتی و غیره بوجود می‌آید.

تیمچه قم بزرگترین سقف ضربی جهان

تیمچه قم بزرگترین سقف ضربی جهان

تیمچه قم به عنوان بزرگترین سقف ضربی جهان و شاهکار هنر و معماری ایرانی است که به‌ عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

در بازار مسکن ترکیه چه خبر است؟

در بازار مسکن ترکیه چه خبر است؟

بر اساس داده‌های یک اتاق فکر معتبر قیمت اجاره بها نسبت به سال گذشته در ماه فوریه ۸۴.۲ درصد افزایش یافته است. این افزایش قیمت در استانبول، آنکارا و سومین شهر بزرگ ترکیه یعنی ازمیر از ۱۰۰ درصد فراتر رفت.

برخی مشاوران املاک ماهی هزار کدرهگیری صوری برای وام ودیعه می‌دهند

برخی مشاوران املاک ماهی هزار کدرهگیری صوری برای وام ودیعه می‌دهند

عضو هیئت مدیره اتحادیه مشاوران املاک گفت: برخی دفاتر املاک بدون پروانه، در یک ماه هزار کد رهگیری صوری اجاره مسکن برای دریافت وام ودیعه صادر می کنند.