افزایش امضافروشی در بخش مسکن

  • دوشنبه 8 آبان 1396

اخبار => گروه خبر

اقتصاد-آنلاین مسئولیت هرگونه حوادث ساختمانی برعهده مهندسان ناظر است و قانون در این زمینه کاری با نگاه متفاوت مهندسان ناظر برای نظارت ندارد.
افزایش امضافروشی در بخش مسکن

به گزارش اقتصادآنلاین به نقل از آرمان، امضافروشی در ایران بسیار شایع است و مهندسان ناظر در مراحل مختلف نظارتی خود اقدام به امضافروشی می‌کنند. عدم‌نظارت بر کار مهندسان ساختمانی یکی از دلایل امضافروشی در ایران است. به‌گفته برخی کارشناسان، وجود سهمیه برای مهندسان ساختمان نیز یکی از دلایل دیگر امضافروشی محسوب می‌شود. این معضل می‌تواند کیفیت و امنیت ساختمان‌ها در ایران را کاهش دهد. ایران روی گسل زلزله قرار دارد و برخی از کلانشهر‌های آن مانند تهران همواره در معرض زلزله هستند؛ این درحالی است که مطابق برآورد‌ها نه‌تنها بافت فرسوده این شهر که ساختمان‌های نوساز آن نیز چندان ایمن نیستند. برخی کارشناسان معتقدند با بروز یک زلزله نه‌چندان شدید، تهران دچار فاجعه شده و علاوه بر اینکه خسارت‌های مالی شدیدی بر جا می‌ماند، ممکن است هزاران نفر نیز بر اثر چنین حادثه‌ای جان خود را از دست بدهند. این مهم لزوم نظارت بیشتر بر صدور مجوز‌ها را اثبات می‌کند. بیت‌ا... ستاریان، کارشناس مسکن می‌گوید: «امضافروشی پدیده‌ نابهنجاری است که از دیرباز تاکنون در ایران رواج داشته است. میزان امضافروشی طی سال‌های اخیر روند رو به رشدی داشته است. در این راستا هرچه کنترل‌های ساختمانی از سیستم تشویقی به سیستم پلیسی منتقل شود، نرخ نظارت‌های ساختمانی بالا می‌رود و نظارت درستی صورت نمی‌گیرد. باید عکس چنین قضیه‌ای صورت گیرد و نظارت مهندسی به‌سمت سیستم تشویقی برای سازنده حرکت کند تا اینکه نظارت به‌شیوه پلیسی باشد. با توجه به سیستم پلیسی که درحال حاضر حاکم است، امضاها ارزش بیشتری پیدا می‌کنند و هرچه به سازنده سخت‌تر گرفته شود، قیمت امضا بالاتر خواهد رفت.»

مدتی است تمرکز روی معضل امضافروشی در سیستم سازمان نظام مهندسی کشور بیشتر شده است. این درحالی است که بسیاری دلیل امضافروشی را عدم‌نظارت کافی بر کار مهندسان می‌دانند. نظر شما در این رابطه چیست؟

امضافروشی پدیده‌ نابهنجاری است که از دیرباز تا کنون در ایران رواج داشته است. میزان امضافروشی طی سال‌های اخیر روند رو به رشدی داشته است. در این راستا هرچه کنترل‌های ساختمانی از سیستم تشویقی به سیستم پلیسی منتقل شود، نرخ نظارت‌های ساختمانی بالا می‌رود و نظارت درستی صورت نمی‌گیرد. باید عکس چنین قضیه‌ای صورت گیرد و نظارت مهندسی به‌سمت سیستم تشویقی برای سازنده حرکت کند تا اینکه نظارت به شیوه پلیسی باشد. با توجه به سیستم پلیسی که درحال حاضر حاکم است، امضاها ارزش بیشتری پیدا می‌کنند و هرچه به سازنده سخت‌تر گرفته شود قیمت امضا بالاتر خواهد رفت. با حاکم‌شدن رکود در کشور مشکلات بیشتری برای وضعیت ساخت‌و‌ساز به وجود می‌آید و کار برای مهندسان کمتر و در نتیجه امضافروشی بیشتر می‌شود. در زمان رونق اقتصادی نیز دوباره این مساله به‌صورت مضاعف اتفاق خواهد افتاد و چنین معضلی در هر وضعیت اقتصادی دربازار مسکن شایع است. امضافروشی در جامعه مهندسان ناظر به‌صورت آفت وجود دارد. متاسفانه امضافروشی باعث می‌شود وظیفه نظارت مهندسان نیز کاهش یابد و نظارت خوبی در ساخت‌و‌ساز صورت نگیرد. اگر نظارت‌های ساختمانی را در مکانیسم پیچیده‌تری قرار دهیم نرخ امضافروشی بالاتر می‌رود.

نایب‌رئیس انجمن انبوه‌سازان استان تهران اخیرا عنوان کرده، تخلف امضافروشی شایع شده است، در حالی که رئیس سازمان نظام مهندسی ساختمان استان تهران به‌شدت آمار بالای امضافروشی مهندسان را رد کرده است. علت وجود چنین تناقضی در نظرات این دو مسئول را چگونه ارزیابی می‌کنید؟

معضل امضافروشی همیشه وجود داشته و همچنان نیز پابرجاست. در گذشته سازندگان شخصا به‌دنبال مهندسان ناظر برای ساختمان‌‌سازی بودند و درحال‌حاظر نظام‌مهندسی ناظران را معرفی می‌کند. در هر صورت این اتفاق در نظارت پروژه‌های ساختمانی می‌افتد، چرا که سازنده هرچه بسازد در بازار فروش می‌رود. مادام که به سازنده گفته می‌شد، اگر بر اساس شیوه خاصی ساخت‌و‌ساز صورت بگیرد و فلان مدارک لازم ضمیمه شود، قیمت ساختمان ساخته‌شده، افزایش خواهد یافت یا با این شیوه ساخت، تسهیلات به او تعلق می‌گیرد یا با استفاده از فلان امکانات تخفیفات لازم به ساختمان او خورده می‌شود، فرد سازنده از ناظر می‌خواست تا بیشترین دقت را در زمینه نظارت داشته باشد. متاسفانه چنین سیاستی در ساخت‌و‌ساز ایران وجود ندارد. سازنده امضای مهندس را می‌خرد و از او می‌خواهد برای نظارت حضور نداشته باشد، چرا که هرچه در ایران ساخته شود به فروش می‌رسد. در این راستا برای سازنده تفاوتی ندارد که خوب یا بد بسازد. در دنیا امتیازاتی که ذکر شد، به‌عنوان سیاست تشویقی اعلام می‌شود؛ یعنی سازنده‌ای که اصولی و طبق قوانین ساخت‌و‌ساز عمل کند، مورد تشویق قرار می‌گیرد. سازندگان با طرح تشویقی از اداره‌های مربوطه، برای ساخت‌و‌ساز اصولی خود امتیازاتی دریافت می‌کنند. در این راستا سازندگان برای دریافت تشویق‌ها و امتیازات داده‌شده، تمایل بیشتری به حضور ناظر بر سر ساختمان پیدا می‌کنند.

به‌نظر برخی کارشناسان نظام سهمیه‌بندی از جمله دلایل دامن‌زدن به این مشکل است. شما چقدر نظام سهمیه‌بندی را در امضافروشی دخیل می‌دانید؟

نظام سهمیه‌بندی نیز از مواردی است که می‌توان از آن به‌عنوان دلیلی برای امضافروشی نام برد. برای مثال در بین مهندسان افرادی وجود دارد که علاقه زیادی به کار ندارند و در زمینه نظارت تمایل آنها پایین است، متاسفانه به این مهندسان پرژه داده می‌شود و بی‌‌‌علاقگی آنها باعث رواج امضافروشی نیز می‌شود. نقطه مقابل آنها مهندسانی هستند که تمایل و علاقه بالایی به کار دارند و پروژه‌هایی که به آنها داده می‌شود، زیاد نیست؛ متاسفانه راه پیشرفت آنها بسته می‌شود. نظام مهندسی کشور با توجه به همدستی که بین سازنده‌ها و مهندسان صورت می‌گرفت، اقدام به ایجاد قانون سهمیه‌بندی کرد و در راستای حل مشکل ایجادشده گامی برنداشت. در این میان، تنها صورت‌مساله پاک شد و اتفاقی در زمینه بهبود وضعیت نیفتاد. با اجرای سیاست اعطای امتیازات و تسهیلات لازم در راستای ساخت‌وساز ساختمانی قانونمند، می‌شد تعهد سازنده را به اجرای قوانین ساخت‌و‌ساز کسب کرد.

ظاهرا قرار است سامانه کنترل و نظارتی در این زمینه راه‌اندازی شود. آیا راه‌اندازی چنین سامانه‌ای می‌تواند موثر باشد؟

راه‌اندازی سامانه نظارت نیز نمی‌تواند به‌خوبی جلو امضافروشی را بگیرد. ایجاد سامانه نیز کمکی به جلوگیری از امضافروشی نمی‌کند، چرا که راه دور زدن آن به‌سرعت پیدا می‌شود. باید ریشه امضافروشی را پیدا کرد و درصدد ایجاد راه‌حل اساسی برای سوزاندن ریشه چنین عاملی برآمد. تنها راهی که در این زمینه وجود دارد، اجرای سیاست تشویقی برای سازندگان ساختمان است. راه‌اندازی سامانه ‌تنها تحمیل هزینه جدید و بدون فایده است و دیر یا زود راهی برای دور زدن آن پیدا می‌شود.


ارسال نظر

ارسال


قانون جهش تولید مسکن در تقابل خوشبین‌ها و بدبین ها

قانون جهش تولید مسکن در تقابل خوشبین‌ها و بدبین ها

مجلس شورای اسلامی قانون جهش تولید مسکن را که مطابق شعارهای انتخاباتی ابراهیم رئیسی بود تصویب کرد تا بعد از مدت‌ها یک نهضت بزرگ مسکن‌سازی در کشور شکل بگیرد با این حال کارشناسان اقتصادی درباره این طرح نظرات مختلفی دارند

 از کاهش نرخ تورم تا کاهش نرخ در بازار بین بانکی

از کاهش نرخ تورم تا کاهش نرخ در بازار بین بانکی

ارائه منظم روند ماهانه تحولات اقتصادی و اقدامات سیاستی بانک مرکزی

 آورده متقاضیان نهضت ملی مسکن افزایش یافت

آورده متقاضیان نهضت ملی مسکن افزایش یافت

در حالی طبق اعلام وزارت راه و شهرسازی قرار بود آورده متقاضیان نهضت ملی مسکن حدود ۲۰۰ میلیون تومان باشد که این مبلغ به ۳۲۰ میلیون تومان افزایش یافته است.

هزینه وام مسکن گرانتر شد | برای دریافت وام ۴۸۰ میلیونی زوجین چقدر باید خرج کنیم؟

هزینه وام مسکن گرانتر شد | برای دریافت وام ۴۸۰ میلیونی زوجین چقدر باید خرج کنیم؟

هزینه اوراق تسهیلات مسکن نسبت به هفته قبل اندکی رشد داشته و بر این اساس متاهل های ساکن پایتخت برای تهیه این اوراق باید بیش از ۱۳۴ میلیون تومان پرداخت کنند.

تعیین تکلیف 2 هزار متر اراضی استان تهران

تعیین تکلیف 2 هزار متر اراضی استان تهران

استاندار تهران گفت: بلندمرتبه‌سازی بدون در نظر گرفتن پیوست‌های فرهنگی، اجتماعی و زیرساخت‌های لازم در درازمدت آسیب‌زا می‌باشد.

خانه های سنتی ایرانی

خانه های سنتی ایرانی

با نگاهی به معماری سنتی ایرانی، نقش و جایگاه ویژه خانه به عنوان یک المان مهم در معماری آشکار می شود. این عناصر که دارای روش ها و تکنیک های مختلف ساخت و اجرا می باشند دارای ویژگی های متفاوتی بر اساس اقلیم و فرهنگ هر منطقه هستند.

ویژگی مهم معماری سنتی ایرانی

ویژگی مهم معماری سنتی ایرانی

کاشی کاری های زینتی و شاهکارهای مهندسی هوشمندانه، حاکی از قدرت معماری ایرانی طی قرون متمادی اند. با داشتن بیست میراث جهانی یونسکو در ایران هیچ گاه با کمبود مکان های دیدنی مواجه نمی شوید.

سنگ آنتیک چیست و چه کاربردهایی دارد؟

سنگ آنتیک چیست و چه کاربردهایی دارد؟

سنگ آنتیک سنگی است که از کنار هم قرار گرفتن قطعه سنگ های کوچک شکسته در کنار هم به وجود می آید. معمولا این سنگ از سنگ های طبیعی تراورتن و مالون تشکیل می شود و بدون رنگ به صورت طبیعی مورد استفاده قرار می گیرند.

مصوبه کمک هزینه مسکن کارگران ابلاغ شد

مصوبه کمک هزینه مسکن کارگران ابلاغ شد

معاون اول رئیس جمهور مصوبه مربوط به تعیین کمک هزینه مسکن کارگران مشمول قانون کار در سال ۱۴۰۱ را ابلاغ کرد.

هزینه ساخت برج مسکونی چقدر است؟

هزینه ساخت برج مسکونی چقدر است؟

هزینه ساخت هرگونه ساختمان مسکونی اعم از آپارتمان، برج، ویلا و غیره در چند سال گذشته بین 15 تا 30 درصد افزایش داشته است .

اصل ۳۱ قانون اساسی؛ حق مسکن از رویا تا واقعیت

اصل ۳۱ قانون اساسی؛ حق مسکن از رویا تا واقعیت

"داشتن مسکن متناسب با نیاز، حق هر فرد و خانواده ایرانی است. دولت موظف است با رعایت اولویت برای آنها که نیازمندترند به خصوص روستانشینان و کارگران زمینه اجرای این اصل را فراهم کند."

کدام صاحبخانه‌ها تنبیه مالیاتی می‌شوند؟/ دور زدن مصوبه افزایش ۲۵ درصدی اجاره‌بها

کدام صاحبخانه‌ها تنبیه مالیاتی می‌شوند؟/ دور زدن مصوبه افزایش ۲۵ درصدی اجاره‌بها

بررسی آگهی های خرید و فروش و رهن و اجاره مسکن در سایت‌ها حاکی از آن است که میانگین قیمت رهن کامل واحدهای نوساز در پایتخت ۵۳۹ میلیون تومان است.

بازارهای جهانی با بازگشت نفت ایران به تعادل می‌رسد

بازارهای جهانی با بازگشت نفت ایران به تعادل می‌رسد

اوجی گفت: وضع بازار جهانی نفت به گونه‌ای است که بازگشت نفت ایران به بازار می‌تواند به‌طور قابل توجهی پاسخگوی نیاز مشتریان و عامل ایجاد تعادل و آرامش در بازار‌های جهانی باشد.

تورم  ارزش دلار چه بر سر اقتصاد دنیا می آورد؟

تورم ارزش دلار چه بر سر اقتصاد دنیا می آورد؟

افزایش ارزش دلار در یک سال اخیر یکی از مهمترین خبرهای اقتصادی این روزها است.

بنچاق چیست و چه تفاوتی با سند دارد؟

بنچاق چیست و چه تفاوتی با سند دارد؟

زمان‌های قدیم‌تر بنچاق مورد استفاده قرار می‌گرفته است و کاملا منطقی است که افراد مدرن اطلاع کمتری از این نوع سند داشته باشند. در کشورمان ایران، اسنادی مالکیت مانند مبایعه‌نامه، بنچاق و قولنامه در طول تاریخ استفاده‌های مختلفی داشته است.

زمین ۲ میلیون و ۸۰۰ هزار واحد نهضت ملی مسکن تامین شد

زمین ۲ میلیون و ۸۰۰ هزار واحد نهضت ملی مسکن تامین شد

طرح نهضت ملی مسکن یکی از طرح‌های کلان دولت سیزدهم در بخش مسکن است که سیاستگذاری برای اجرای ۴ میلیون واحد مسکونی در طی چهار سال را در برنامه قرار داده است.

بازسازی ساختمان و دکوراسیون خانه

بازسازی ساختمان و دکوراسیون خانه

ساختمان همانند یک نوزاد همواره احتیاج به مراقبت و تعمیرات دارد. رفته رفته با فرسوده شدن مصالح بکار رفته در بنا مشکلات گوناگونی از قبیل ترک، شکستگی، تخریب، آلودگی‌های انسانی، جانوری و محیطی، مشکلات تاسیساتی و غیره بوجود می‌آید.

تیمچه قم بزرگترین سقف ضربی جهان

تیمچه قم بزرگترین سقف ضربی جهان

تیمچه قم به عنوان بزرگترین سقف ضربی جهان و شاهکار هنر و معماری ایرانی است که به‌ عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

در بازار مسکن ترکیه چه خبر است؟

در بازار مسکن ترکیه چه خبر است؟

بر اساس داده‌های یک اتاق فکر معتبر قیمت اجاره بها نسبت به سال گذشته در ماه فوریه ۸۴.۲ درصد افزایش یافته است. این افزایش قیمت در استانبول، آنکارا و سومین شهر بزرگ ترکیه یعنی ازمیر از ۱۰۰ درصد فراتر رفت.

برخی مشاوران املاک ماهی هزار کدرهگیری صوری برای وام ودیعه می‌دهند

برخی مشاوران املاک ماهی هزار کدرهگیری صوری برای وام ودیعه می‌دهند

عضو هیئت مدیره اتحادیه مشاوران املاک گفت: برخی دفاتر املاک بدون پروانه، در یک ماه هزار کد رهگیری صوری اجاره مسکن برای دریافت وام ودیعه صادر می کنند.