آیا ما شهروند تهرانیم؟

  • شنبه 21 اسفند 1400 ساعت 9:55

اخبار => اخبار معماری

به رسمیت شناختن مالکیت خصوصی یکی از قوانینی است که انسان‌ها وضع کرده‌اند تا بتوانند زندگی اجتماعی داشته باشند. مالکیت خصوصی یک حق طبیعی نیست، یک حق قانونی است، و همانطور که زمانی گروهی مالکیت خصوصی را وضع کردند، به همان صورت هم می‌توان در این قانون و موارد آن بازنگری کرد.
آیا ما شهروند تهرانیم؟

به گزارش آگاهان ایده نیوز: هنگام صحبت از دموکراسی، از حکومتی صحبت می‌کنیم که مشروعیت خود را از مردم می‌گیرد. این بدان معنی است که هر عضوی از این جامعه حق دخالت در تصمیم‌گیری‌های مملکت دارد، و هرکسی مسئول خودش است. مقایسه کنید با شیوه‌های حکومت پیشین، که مسئولیت از آن فرد نبود (مسئولیت سیاسی البته، طبیعتا هرکس در هر جامعه‌ای مسئولیت اجتماعی دارد) مثلا ممکن بود این مسئولیت به خانواده برگردد، که نمونه‌ی آن را زمانی شاهد هستیم که در قصاصِ یک قوم از قومی دیگر، تمام خانواده‌ی گسترده مسئول رفتار یک عضو آن است، نه فقط کسی که آن اشتباه را انجام داد.

 

ساختمان پلاسکو

در حاکمیت دوکراتیک و ملی، هر شخص وظیفه‌ی شرکت در تصمیمات سیاسی کشور دارد، شرکت نکردن هم نوعی تصمیم است. چیزی که اهمیت دارد این است که بدانیم هر اتفاقی درون این مرزها رخ دهد، می‌تواند مورد نقد و سوال شما باشد. این یعنی تمام قوانین، از قانون اساسی تا ریزترین تبصره‌ها، می‌تواند مورد پرسش و در نهایت تجدید نظر عمومی قرار گیرند.

 

ساختمان پلاسکو

 

ساختمان پلاسکو حدود دو سال و دو ماه پیش دربرابر چشمان یک پایتخت فروریخت. 16 آتش‌نشان در تلاش برای نجات افراد ساختمان جان خود را از دست دادند. محل درآمد تعداد زیادی از بین رفت. سازمان‌ها انگشت‌های اتهام را به سوی یکدیگر گرفتند. و بلاخره همه فراموش کردند پلاسکو چرا پلاسکو شد. ما باید همواره درباره‌ی پلاسکو صحبت کنیم، باید در کتاب‌های تاریخ نوشته شود چطور سهل‌انگاری تعدادی، باعث نابودی زندگی بسیاری شد. ما باید همواره بنویسیم و همواره بخوانیم، تا فراموش نکنیم، تا دوباره تکرار نکنند. این صحبت‌ها البته همه‌اش درباره‌ی «چطوری اینطوری شد؟» نیست، بخش بزرگی از آن شامل «چطوری باید باشد» می‌شود.

ساختمان پلاسکو

این یعنی ما حتی درباره‌ی این صحبت کنیم که با این زمین سوخته چه کنیم. یعنی ما درباره‌ی اینکه آیا ساختمانی جایگزین پلاسکوی پیشین شود، آیا نشود، آیا تبدیل به فضای سبز شود، یا برجی جدید ساخته شود، صحبت کنیم. شاید بگویید این زمین مالک خصوصی دارد، و مالک خصوصیِ آن حق دارد هرکاری که دلش می‌خواهد انجام دهد، البته در چارچوب قوانین شهری و کشوری.

نکته‌ی مهمی که در این مسئله نهفته است و شاید از چشمان کسانی که تجربه‌ی زیادی با دموکراسی ندارند، پنهان بماند، این است که این مای هستیم که به مالک اجازه‌ی تملک دادیم. این ما هستیم که این قوانین را وضع کرده‌ایم. بدون اجتماع، بدون انسان‌ها که مالکیت خصوصی معنایی نمی‌دهد. به رسمیت شناختن مالکیت خصوصی یکی از قوانینی است که انسان‌ها وضع کرده‌اند تا بتوانند زندگی اجتماعی داشته باشند.

مالکیت خصوصی یک حق طبیعی نیست، یک حق قانونی است، و همانطور که زمانی گروهی مالکیت خصوصی را وضع کردند، به همان صورت هم می‌توان در این قانون و موارد آن بازنگری کرد. شاید فکر کنید در این صورت، با سیلی از بازنگری‌ها و بازاندیشی‌ها و نقدها روبرو خواهیم شد که هیچگاه به اجتماع فرصتِ ثبات و مراقبه نخواهد داد، اما واقعیت این است که بسیاری حال و حوصله‌ی این راه را ندارند.

بنابراین ما به‌عنوان شهروندان تهران این حق را داریم که درباره‌ی زمینی چند صد متری در یکی از تاریخی‌ترین بخش‌های تهران، در یکی از پر رفت و آمدترین خیابان‌های تهران، صحبت کنیم. این وظیفه‌ی ماست. شاید نظر شما این باشد که برای ادامه‌ی کسب و کارِ مغازه‌دارانِ پیشین پلاسکو، بهتر است ساختمانی جدید در این زمین احداث شود.

شاید نظر شما این باشد که در یکی از شلوغ‌ترین جاهای تهران، فضایی برای چند لحظه آسایش ایجاد شود. من فکر می‌کنم پلاسکو فرصت خوبی می‌تواند باشد تا برای یکبار هم که شده، به‌جای برج، باغ بسازیم، نه برعکس. به‌هر حال چیزی که اینجا برای ما اهمیت دارد این است که پلاسکو به همه‌ی شهروندانِ تهران تعلق دارد، نه چند نفرِ محدود.

این قضیه تنها درباره‌ی پلاسکو صدق نمی‌کند. خانه‌ی من و شما، ساختمان‌های خیابان انقلاب، خانه‌های اطراف دانشگاه الزهرا، همه در زندگی ساکنینِ تهران نقش دارند، پس همگی در طرحِ این محیط مسئولیت دارند. این به آن معنی نیست که هرکسی علیه هرچیزی که دوست نداشت اعتراض کند و پرونده تشکیل دهد، ولی تا حدی هم این معنی را می‌دهد. افراد اعتراض خود را به گوش دیگران می‌رسانند، و در دادگاهی به ریاستِ داوری منتخب -منتخبِ همین اجتماع- این اعتراض به بحث و رای گذاشته می‌شود.

در محله‌ی خلوتتان یک مجتمع تجاری عظیم قرار است ساخته شود؟ اعتراض کنید. در کوچه‌ی تنگتان قرار است برجی اِن‌طبقه بسازند؟ اعتراض کنید. برای خیابان‌ها پیاده‌روهای مناسب ساخته نمی‌شود؟ اعتراض کنید. اعتراض کنید چون حق شماست، اعتراض کنید چون زندگی شماست.

نتیجه‌ی این اعتراض تنها زورآزمایی نیست، این اعتراض شرایطی را فراهم می‌آورد که درباره‌ی معماری و شهر فکر کنیم. به چالش کشیدن، اساسِ اندیشیدن درباره‌ی هر موضوعی است، و ما باید برای محیط بهتر و در نتیجه زندگی بهتر همواره در گفتگو باشیم. این کمک می‌کند از ابعاد متفاوت محیط مصنوع را بسنجیم؛ از زاویه‌ی مغازه‌دار، از نگاه یکی از ساکنین اطراف، از دید کسانی که هر روز از آنجا عبور می‌کنند. گفتگو باعث می‌شود ما معماران در طرح‌هایمان فراتر از شیوه‌های انتزاعی و فلسفی تولید فُرم برویم و درباره‌ی اثرات اجتماعی معماری آگاه‌تر شویم. شاید در تصمیمات بعدی‌ای که می‌گیریم، بفهمیم آیا کسی از آن رمپ که دم ورودی پروژه گذاشته‌ایم، استفاده می‌کند یا اصلا می‌تواند استفاده کند.

نویسنده: مسعود تقوی

https://www.instagram.com/agahanidehnews/ آدرس اینیستا


ارسال نظر

ارسال


قانون جهش تولید مسکن در تقابل خوشبین‌ها و بدبین ها

قانون جهش تولید مسکن در تقابل خوشبین‌ها و بدبین ها

مجلس شورای اسلامی قانون جهش تولید مسکن را که مطابق شعارهای انتخاباتی ابراهیم رئیسی بود تصویب کرد تا بعد از مدت‌ها یک نهضت بزرگ مسکن‌سازی در کشور شکل بگیرد با این حال کارشناسان اقتصادی درباره این طرح نظرات مختلفی دارند

 از کاهش نرخ تورم تا کاهش نرخ در بازار بین بانکی

از کاهش نرخ تورم تا کاهش نرخ در بازار بین بانکی

ارائه منظم روند ماهانه تحولات اقتصادی و اقدامات سیاستی بانک مرکزی

 آورده متقاضیان نهضت ملی مسکن افزایش یافت

آورده متقاضیان نهضت ملی مسکن افزایش یافت

در حالی طبق اعلام وزارت راه و شهرسازی قرار بود آورده متقاضیان نهضت ملی مسکن حدود ۲۰۰ میلیون تومان باشد که این مبلغ به ۳۲۰ میلیون تومان افزایش یافته است.

هزینه وام مسکن گرانتر شد | برای دریافت وام ۴۸۰ میلیونی زوجین چقدر باید خرج کنیم؟

هزینه وام مسکن گرانتر شد | برای دریافت وام ۴۸۰ میلیونی زوجین چقدر باید خرج کنیم؟

هزینه اوراق تسهیلات مسکن نسبت به هفته قبل اندکی رشد داشته و بر این اساس متاهل های ساکن پایتخت برای تهیه این اوراق باید بیش از ۱۳۴ میلیون تومان پرداخت کنند.

تعیین تکلیف 2 هزار متر اراضی استان تهران

تعیین تکلیف 2 هزار متر اراضی استان تهران

استاندار تهران گفت: بلندمرتبه‌سازی بدون در نظر گرفتن پیوست‌های فرهنگی، اجتماعی و زیرساخت‌های لازم در درازمدت آسیب‌زا می‌باشد.

خانه های سنتی ایرانی

خانه های سنتی ایرانی

با نگاهی به معماری سنتی ایرانی، نقش و جایگاه ویژه خانه به عنوان یک المان مهم در معماری آشکار می شود. این عناصر که دارای روش ها و تکنیک های مختلف ساخت و اجرا می باشند دارای ویژگی های متفاوتی بر اساس اقلیم و فرهنگ هر منطقه هستند.

ویژگی مهم معماری سنتی ایرانی

ویژگی مهم معماری سنتی ایرانی

کاشی کاری های زینتی و شاهکارهای مهندسی هوشمندانه، حاکی از قدرت معماری ایرانی طی قرون متمادی اند. با داشتن بیست میراث جهانی یونسکو در ایران هیچ گاه با کمبود مکان های دیدنی مواجه نمی شوید.

سنگ آنتیک چیست و چه کاربردهایی دارد؟

سنگ آنتیک چیست و چه کاربردهایی دارد؟

سنگ آنتیک سنگی است که از کنار هم قرار گرفتن قطعه سنگ های کوچک شکسته در کنار هم به وجود می آید. معمولا این سنگ از سنگ های طبیعی تراورتن و مالون تشکیل می شود و بدون رنگ به صورت طبیعی مورد استفاده قرار می گیرند.

مصوبه کمک هزینه مسکن کارگران ابلاغ شد

مصوبه کمک هزینه مسکن کارگران ابلاغ شد

معاون اول رئیس جمهور مصوبه مربوط به تعیین کمک هزینه مسکن کارگران مشمول قانون کار در سال ۱۴۰۱ را ابلاغ کرد.

هزینه ساخت برج مسکونی چقدر است؟

هزینه ساخت برج مسکونی چقدر است؟

هزینه ساخت هرگونه ساختمان مسکونی اعم از آپارتمان، برج، ویلا و غیره در چند سال گذشته بین 15 تا 30 درصد افزایش داشته است .

اصل ۳۱ قانون اساسی؛ حق مسکن از رویا تا واقعیت

اصل ۳۱ قانون اساسی؛ حق مسکن از رویا تا واقعیت

"داشتن مسکن متناسب با نیاز، حق هر فرد و خانواده ایرانی است. دولت موظف است با رعایت اولویت برای آنها که نیازمندترند به خصوص روستانشینان و کارگران زمینه اجرای این اصل را فراهم کند."

کدام صاحبخانه‌ها تنبیه مالیاتی می‌شوند؟/ دور زدن مصوبه افزایش ۲۵ درصدی اجاره‌بها

کدام صاحبخانه‌ها تنبیه مالیاتی می‌شوند؟/ دور زدن مصوبه افزایش ۲۵ درصدی اجاره‌بها

بررسی آگهی های خرید و فروش و رهن و اجاره مسکن در سایت‌ها حاکی از آن است که میانگین قیمت رهن کامل واحدهای نوساز در پایتخت ۵۳۹ میلیون تومان است.

بازارهای جهانی با بازگشت نفت ایران به تعادل می‌رسد

بازارهای جهانی با بازگشت نفت ایران به تعادل می‌رسد

اوجی گفت: وضع بازار جهانی نفت به گونه‌ای است که بازگشت نفت ایران به بازار می‌تواند به‌طور قابل توجهی پاسخگوی نیاز مشتریان و عامل ایجاد تعادل و آرامش در بازار‌های جهانی باشد.

تورم  ارزش دلار چه بر سر اقتصاد دنیا می آورد؟

تورم ارزش دلار چه بر سر اقتصاد دنیا می آورد؟

افزایش ارزش دلار در یک سال اخیر یکی از مهمترین خبرهای اقتصادی این روزها است.

بنچاق چیست و چه تفاوتی با سند دارد؟

بنچاق چیست و چه تفاوتی با سند دارد؟

زمان‌های قدیم‌تر بنچاق مورد استفاده قرار می‌گرفته است و کاملا منطقی است که افراد مدرن اطلاع کمتری از این نوع سند داشته باشند. در کشورمان ایران، اسنادی مالکیت مانند مبایعه‌نامه، بنچاق و قولنامه در طول تاریخ استفاده‌های مختلفی داشته است.

زمین ۲ میلیون و ۸۰۰ هزار واحد نهضت ملی مسکن تامین شد

زمین ۲ میلیون و ۸۰۰ هزار واحد نهضت ملی مسکن تامین شد

طرح نهضت ملی مسکن یکی از طرح‌های کلان دولت سیزدهم در بخش مسکن است که سیاستگذاری برای اجرای ۴ میلیون واحد مسکونی در طی چهار سال را در برنامه قرار داده است.

بازسازی ساختمان و دکوراسیون خانه

بازسازی ساختمان و دکوراسیون خانه

ساختمان همانند یک نوزاد همواره احتیاج به مراقبت و تعمیرات دارد. رفته رفته با فرسوده شدن مصالح بکار رفته در بنا مشکلات گوناگونی از قبیل ترک، شکستگی، تخریب، آلودگی‌های انسانی، جانوری و محیطی، مشکلات تاسیساتی و غیره بوجود می‌آید.

تیمچه قم بزرگترین سقف ضربی جهان

تیمچه قم بزرگترین سقف ضربی جهان

تیمچه قم به عنوان بزرگترین سقف ضربی جهان و شاهکار هنر و معماری ایرانی است که به‌ عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

در بازار مسکن ترکیه چه خبر است؟

در بازار مسکن ترکیه چه خبر است؟

بر اساس داده‌های یک اتاق فکر معتبر قیمت اجاره بها نسبت به سال گذشته در ماه فوریه ۸۴.۲ درصد افزایش یافته است. این افزایش قیمت در استانبول، آنکارا و سومین شهر بزرگ ترکیه یعنی ازمیر از ۱۰۰ درصد فراتر رفت.

برخی مشاوران املاک ماهی هزار کدرهگیری صوری برای وام ودیعه می‌دهند

برخی مشاوران املاک ماهی هزار کدرهگیری صوری برای وام ودیعه می‌دهند

عضو هیئت مدیره اتحادیه مشاوران املاک گفت: برخی دفاتر املاک بدون پروانه، در یک ماه هزار کد رهگیری صوری اجاره مسکن برای دریافت وام ودیعه صادر می کنند.