تیغ کند نوسازی بافت‌های فرسوده

  • پنجشنبه 9 آبان 1398 ساعت 11:34

اخبار => اخبار اقتصادی مسکن

برنامه نوسازی بافت فرسوده کشور که سال ۱۳۸۵ ابلاغ شده و بنا بود در یک دوره ۱۰ ساله به پایان برسد، همچنان در حال اجراست.
 تیغ کند نوسازی بافت‌های فرسوده

به گزارش آگاهان ایده نیوز به نقل از اعتماد، در سال ۱۳۹۷ شورای عالی شهرسازی و معماری، سند «شیوه‌نامه تعیین محلات و محدوده‌های هدف» را برای معرفی معیارها و تشخیص بافت‌های فرسوده تصویب و در آبان ۱۳۹۷ ابلاغ کرد که مبنای کار سازمان‌های متولی قرار گرفت. این سند، معیارهای متعددی از جمله خدمات اجتماعی، کیفیت زندگی، تاسیسات شهری، آلودگی محیط زیست و ... را برای تشخیص «ناکارآمدی» بافت و مداخله در آن مورد توجه قرار داده است.

نشست «برنامه ۱۰ساله نوسازی بافت‌های فرسوده» با حضور علی بیت‌اللهی، مدیر بخش زلزله‌شناسی مهندسی و خطرپذیری مرکز تحقیقات وزارت راه و شهرسازی، سیدامیر منصوری، عضو هیات علمی دانشگاه تهران و مهدی فاطمی، عضو هیات علمی دانشگاه بین‌المللی امام‌خمینی قزوین و دبیر پنل، با هدف بررسی رویکرد و اولویت‌ سازمان‌های متولی به نوسازی بافت‌های فرسوده در رفع فرسودگی یا ارتقای کیفیت زیست، در گالری نظرگاه بررسی شد.

این نشست با طرح این سوال از سوی دبیر پنل آغاز شد که «آیا اصولا نوسازی اقدامی زمانمند و مقطعی است؟»

علی بیت‌اللهی در پاسخ به این سوال گفت: «زمان، خصلت برنامه است اما زمان‌گذاری برای برنامه‌هایی در سطح شهر، مشارکت مردم را می‌طلبد. پایبندی به زمان برنامه، صرفا با امور عمرانی در ارتباط نیست، یک نهضت و نیازمند فرهنگ‌سازی است.»

او اضافه کرد: «در زمان احداث اتوبان امام علی (ع)، سازمان نوسازی برای مذاکره با مردم و واگذاری آپارتمان‌های ۱۵۰ متری در ازای اخذ زمین فعلی‌شان، با مشکل سکونت چندخانوار در یک واحد، ارتباط کسب‌وکار با محل زندگی و نتیجتا مخالفت ساکنان مواجه بود. بنابراین نگرش در این بافت‌ها، چندمولفه‌ای و چندسویه است که جز کالبد، موضوعات اجتماعی و میراثی را نیز در برمی‌گیرد.»

بیت‌اللهی تاب‌آوری را توانی تعریف کرد که در آن سیستم آسیب نبیند یا در صورت آسیب سریعا به کار برگردد. او یکی از المان‌های اصلی بافت فرسوده را ناپایداری و هدف را افزایش تاب‌آوری آن ذکر کرد و افزود: « از حدود یک میلیون و ۲۰۰ هزار پلاک مسکونی، نزدیک به ۲۵۰ هزار پلاک در بافت فرسوده قرار گرفته‌اند و از همین مقدار حدود ۶۵ درصد ناپایدارند. منطقه ۱۰، یکی از پرخطرترین مناطق تهران در زلزله است.»

مدیر بخش زلزله‌شناسی مهندسی مرکز تحقیقات وزارت راه خطرپذیری کاربری‌های غیرمسکونی در محدوده بافت فرسوده را نیز قابل‌ توجه خواند و گفت: «مراکز عمومی که پذیرای جمعیت شناور هستند، مثل منطقه ۱۲ و محدوده بازار تهران که در روزهای تعطیل به طور متوسط ۳-۲ میلیون نفر جمعیت شناور دارد، ریسک بالایی در حوادث غیرمترقبه دارند. ریسک فصل مشترک خطر، آسیب‌پذیری و در معرض خطر قرار گرفتن است و کاهش هر یک از این عوامل، ریسک را کاهش داده است.» سید امیر منصوری در پاسخ به سوال نشست بیان کرد: «برنامه مسلما باید زمان داشته باشد. ما در زمان‌بندی برنامه قبلی اشتباه کردیم و گام اول در زمان‌بندی صحیح این است که برنامه درست باشد.»

او اضافه کرد: «از ابتدای پرداختن به بافت‌های فرسوده، در هر دوره مدیریتی، چند شاخص به شاخص‌های فرسودگی اضافه شده است. وسیع ‌شدن ابعاد نوسازی بافت فرسوده، تیغ نوسازی را کندتر می‌کند. هر ریال از اعتبارات سازمان نوسازی که صرف چیزی جز نجات‌بخشی شود، نشانه حرکت این سازمان در مسیر انحرافی است. این ره که سازمان نوسازی می‌رود به ترکستان است.»

او در توصیف مسیر انحرافی گفت: «اگر معیار تشخیص ناپایداری باشد، 13هزار هکتار بافت فرسوده داریم. دو فاکتور ریزدانگی و نفوذناپذیری به آن اضافه شد، این مقدار به 3هزار و 268 هکتار کاهش یافت و این انحراف تا جایی پیش رفت که جمعی دانشگاهی، بدون تجربه اجرایی تا جایی که ممکن بود به معیارها شاخ و برگ دادند. این ادامه همان انحراف است. به عقیده من، ممنوع است که سازمان نوسازی به چیزی جز ناپایداری بنا بپردازد.»

آسیب‌پذیری‌ بافت‌های فرسوده

در همین ‌حال ایسنا در گزارشی نوشت: بافت‌های فرسوده شهری دارای مشکلات متعددی در زمینه‌های کالبدی، محیطی، اجتماعی و اقتصادی هستند که ساکنان در این‌گونه بافت‌ها را با مشکلاتی روبه‌رو می‌کنند. در موجودیت بافت‌های فرسوده و با توجه به رشد جمعیت و افزایش شهرنشینی وقوع حوادث طبیعی مثل زلزله می‌تواند خسارت و تلفات سنگینی را در چنین مکان‌هایی برجای گذارند. مخاطرات طبیعی از مهم‌ترین عوامل تخریبی سکونتگاه‌های انسانی شناخته شده‌اند که در این میان، زلزله مخرب‌ترین پدیده طبیعی بوده و به علت گستردگی قلمرو، کثرت وقوع و همچنین وسعت و شدت خساراتی که وارد می‌کند، یکی از شناخته شده‌ترین بلایای طبیعی جهان است؛ همچنین بسیاری از بلایای طبیعی در جهان در مناطق شهری اتفاق می‌افتد و هر ساله میلیون‌ها نفر را تحت تاثیر قرار می‌دهند.

پژوهشی که در خصوص «ارزیابی آسیب‌پذیری بافت‌های فرسوده شهر کاشان ناشی از خطرات زلزله» توسط تیم پژوهشگران متشکل از یونس غلامی (استادیار گروه جغرافیا و طبیعت‌گردی)، محسن شاطریان (دانشیار گروه جغرافیا و طبیعت‌گردی) و احمد علی‌بیگی (دانشجوی کارشناسی ارشد جغرافیا)، با محدوده مورد مطالعه شهر کاشان و بافت‌های فرسوده این شهر بر مبنای شاخص‌های شورای عالی شهرسازی و معماری ایران انجام شده، نشان می‌دهد: « شهر کاشان با داشتن ۷۵۴۳ هکتار بافت فرسوده که در مکان‌های مختلفی از شهر قرار دارند، بیشترین کاربری مسکونی با کیفیت پایین ابنیه، بافت‌های تاریخی، ‌اراضی مخروبه، عمر زیاد ساختمان‌ها و معابر تنگ و باریک که در معرض آسیب‌پذیری بیشتر ناشی از زلزله نسبت به سایر مناطق شهری قرار دارند که در میان بافت‌های فرسوده، مرکز شهر با بیشترین و در پایین‌ترین درجه از آسیب‌پذیری قرار گرفته‌اند.»

در این پژوهش در ارتباط با شهر کاشان آمده است: «شهر کاشان که یکی از شهرهای تاریخی و قدیمی منطقه و ایران است، از بافت‌های فرسوده شهری زیادی برخوردار است و از جانب دیگر گسل قم که یکی از گسل‌های خطرناک محسوب می‌شود از قسمت جنوب شهر گذشته و قسمت اعظم شهر در رنج درجه یک زلزله قرار می‌گیرد. تاریخ گواه آن است که زمین‌لرزه‌های متعدد در طول تاریخ شهر کاشان را ویران و خسارات جبران‌ناپذیری به این شهر وارد کرده است که بیشتر آنها از قرن نهم الی قرن نوزدهم اتفاق رخ داده از جمله زلزله ۱۷۷۵ میلادی که به ویرانی ۶۰۰ خانه و کشتن هزار و 200 نفر منجر شده است و زلزله ۱۱۷۸ میلادی 8هزار نفر را به کام مرگ کشانده است.»

در این پژوهش یافته‌ها نشان می‌دهند: «رشد جمعیت و گسترش سکونتگاه‌ها روی نواحی پرمخاطره، اثر حادث طبیعی را در جوامع صنعتی و به ویژه کشورهای پیشرفته و جهان سوم افزایش داده است. از طرف دیگر اغلب شهر کشورهای در حال توسعه با مساله سکونتگاه‌های غیررسمی و بافت‌های فرسوده مواجه‌اند. شکل‌گیری و رشد این سکونتگاه‌ها به دلایلی از جمله ساخت‌ و سازهای شتابان و خارج از عرف ساختمانی، از جمله مسائل تهدید‌کننده برای اجتماعات ساکن در آنها محسوب می‌شود.

امروزه، بافت‌های فرسوده شهری بنا به مشکلاتی مانند سرانه‌های خدماتی، نفوذ‌پذیری پایین به داخل بافت، وجود کاربری‌های ناسازگار، فقدان فضای سبز کافی، بدنه‌های فرسوده، کیفیت ضعیف بناها، ریزدانگی بناها، تراکم بالای جمعیت، فقر اجتماعی- فرهنگی، وجود آسیب‌های اجتماعی در بافت‌، آسیب‌های بیشتری ناشی از زلزله دریافت می‌کند که میزان تلفات انسانی و آسیب‌های کالبدی بیشتری در قبال دارد.»

در نتایج این پژوهش آمده است: «آسیب‌پذیری شهری در مقابل حوادث طبیعی مانند زمین‌لرزه تابعی از رفتارهای انسانی هست و پدیده‌ای است که همواره سکونتگاه‌های بشری را مورد تهدید قرار داده است و موجب آسیب‌پذیری آنها می‌شود. میزان آسیب‌پذیری شهری ناشی از زلزله در مناطق شهری با بافت فرسوده و تاریخی که از قدمت بیشتری برخوردار بوده از بافت کالبدی نامقاوم و کیفیت ابنیه پایین، مصالح کم‌دوام، عدم دسترسی به فضای باز، شبکه معابر تنگ و باریک، تراکم جمعیتی بالا و ... که از مشخصات عمده این بافت‌هایند، بیشتر است.»


ارسال نظر

ارسال


قانون جهش تولید مسکن در تقابل خوشبین‌ها و بدبین ها

قانون جهش تولید مسکن در تقابل خوشبین‌ها و بدبین ها

مجلس شورای اسلامی قانون جهش تولید مسکن را که مطابق شعارهای انتخاباتی ابراهیم رئیسی بود تصویب کرد تا بعد از مدت‌ها یک نهضت بزرگ مسکن‌سازی در کشور شکل بگیرد با این حال کارشناسان اقتصادی درباره این طرح نظرات مختلفی دارند

 از کاهش نرخ تورم تا کاهش نرخ در بازار بین بانکی

از کاهش نرخ تورم تا کاهش نرخ در بازار بین بانکی

ارائه منظم روند ماهانه تحولات اقتصادی و اقدامات سیاستی بانک مرکزی

 آورده متقاضیان نهضت ملی مسکن افزایش یافت

آورده متقاضیان نهضت ملی مسکن افزایش یافت

در حالی طبق اعلام وزارت راه و شهرسازی قرار بود آورده متقاضیان نهضت ملی مسکن حدود ۲۰۰ میلیون تومان باشد که این مبلغ به ۳۲۰ میلیون تومان افزایش یافته است.

هزینه وام مسکن گرانتر شد | برای دریافت وام ۴۸۰ میلیونی زوجین چقدر باید خرج کنیم؟

هزینه وام مسکن گرانتر شد | برای دریافت وام ۴۸۰ میلیونی زوجین چقدر باید خرج کنیم؟

هزینه اوراق تسهیلات مسکن نسبت به هفته قبل اندکی رشد داشته و بر این اساس متاهل های ساکن پایتخت برای تهیه این اوراق باید بیش از ۱۳۴ میلیون تومان پرداخت کنند.

تعیین تکلیف 2 هزار متر اراضی استان تهران

تعیین تکلیف 2 هزار متر اراضی استان تهران

استاندار تهران گفت: بلندمرتبه‌سازی بدون در نظر گرفتن پیوست‌های فرهنگی، اجتماعی و زیرساخت‌های لازم در درازمدت آسیب‌زا می‌باشد.

خانه های سنتی ایرانی

خانه های سنتی ایرانی

با نگاهی به معماری سنتی ایرانی، نقش و جایگاه ویژه خانه به عنوان یک المان مهم در معماری آشکار می شود. این عناصر که دارای روش ها و تکنیک های مختلف ساخت و اجرا می باشند دارای ویژگی های متفاوتی بر اساس اقلیم و فرهنگ هر منطقه هستند.

ویژگی مهم معماری سنتی ایرانی

ویژگی مهم معماری سنتی ایرانی

کاشی کاری های زینتی و شاهکارهای مهندسی هوشمندانه، حاکی از قدرت معماری ایرانی طی قرون متمادی اند. با داشتن بیست میراث جهانی یونسکو در ایران هیچ گاه با کمبود مکان های دیدنی مواجه نمی شوید.

سنگ آنتیک چیست و چه کاربردهایی دارد؟

سنگ آنتیک چیست و چه کاربردهایی دارد؟

سنگ آنتیک سنگی است که از کنار هم قرار گرفتن قطعه سنگ های کوچک شکسته در کنار هم به وجود می آید. معمولا این سنگ از سنگ های طبیعی تراورتن و مالون تشکیل می شود و بدون رنگ به صورت طبیعی مورد استفاده قرار می گیرند.

مصوبه کمک هزینه مسکن کارگران ابلاغ شد

مصوبه کمک هزینه مسکن کارگران ابلاغ شد

معاون اول رئیس جمهور مصوبه مربوط به تعیین کمک هزینه مسکن کارگران مشمول قانون کار در سال ۱۴۰۱ را ابلاغ کرد.

هزینه ساخت برج مسکونی چقدر است؟

هزینه ساخت برج مسکونی چقدر است؟

هزینه ساخت هرگونه ساختمان مسکونی اعم از آپارتمان، برج، ویلا و غیره در چند سال گذشته بین 15 تا 30 درصد افزایش داشته است .

اصل ۳۱ قانون اساسی؛ حق مسکن از رویا تا واقعیت

اصل ۳۱ قانون اساسی؛ حق مسکن از رویا تا واقعیت

"داشتن مسکن متناسب با نیاز، حق هر فرد و خانواده ایرانی است. دولت موظف است با رعایت اولویت برای آنها که نیازمندترند به خصوص روستانشینان و کارگران زمینه اجرای این اصل را فراهم کند."

کدام صاحبخانه‌ها تنبیه مالیاتی می‌شوند؟/ دور زدن مصوبه افزایش ۲۵ درصدی اجاره‌بها

کدام صاحبخانه‌ها تنبیه مالیاتی می‌شوند؟/ دور زدن مصوبه افزایش ۲۵ درصدی اجاره‌بها

بررسی آگهی های خرید و فروش و رهن و اجاره مسکن در سایت‌ها حاکی از آن است که میانگین قیمت رهن کامل واحدهای نوساز در پایتخت ۵۳۹ میلیون تومان است.

بازارهای جهانی با بازگشت نفت ایران به تعادل می‌رسد

بازارهای جهانی با بازگشت نفت ایران به تعادل می‌رسد

اوجی گفت: وضع بازار جهانی نفت به گونه‌ای است که بازگشت نفت ایران به بازار می‌تواند به‌طور قابل توجهی پاسخگوی نیاز مشتریان و عامل ایجاد تعادل و آرامش در بازار‌های جهانی باشد.

تورم  ارزش دلار چه بر سر اقتصاد دنیا می آورد؟

تورم ارزش دلار چه بر سر اقتصاد دنیا می آورد؟

افزایش ارزش دلار در یک سال اخیر یکی از مهمترین خبرهای اقتصادی این روزها است.

بنچاق چیست و چه تفاوتی با سند دارد؟

بنچاق چیست و چه تفاوتی با سند دارد؟

زمان‌های قدیم‌تر بنچاق مورد استفاده قرار می‌گرفته است و کاملا منطقی است که افراد مدرن اطلاع کمتری از این نوع سند داشته باشند. در کشورمان ایران، اسنادی مالکیت مانند مبایعه‌نامه، بنچاق و قولنامه در طول تاریخ استفاده‌های مختلفی داشته است.

زمین ۲ میلیون و ۸۰۰ هزار واحد نهضت ملی مسکن تامین شد

زمین ۲ میلیون و ۸۰۰ هزار واحد نهضت ملی مسکن تامین شد

طرح نهضت ملی مسکن یکی از طرح‌های کلان دولت سیزدهم در بخش مسکن است که سیاستگذاری برای اجرای ۴ میلیون واحد مسکونی در طی چهار سال را در برنامه قرار داده است.

بازسازی ساختمان و دکوراسیون خانه

بازسازی ساختمان و دکوراسیون خانه

ساختمان همانند یک نوزاد همواره احتیاج به مراقبت و تعمیرات دارد. رفته رفته با فرسوده شدن مصالح بکار رفته در بنا مشکلات گوناگونی از قبیل ترک، شکستگی، تخریب، آلودگی‌های انسانی، جانوری و محیطی، مشکلات تاسیساتی و غیره بوجود می‌آید.

تیمچه قم بزرگترین سقف ضربی جهان

تیمچه قم بزرگترین سقف ضربی جهان

تیمچه قم به عنوان بزرگترین سقف ضربی جهان و شاهکار هنر و معماری ایرانی است که به‌ عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

در بازار مسکن ترکیه چه خبر است؟

در بازار مسکن ترکیه چه خبر است؟

بر اساس داده‌های یک اتاق فکر معتبر قیمت اجاره بها نسبت به سال گذشته در ماه فوریه ۸۴.۲ درصد افزایش یافته است. این افزایش قیمت در استانبول، آنکارا و سومین شهر بزرگ ترکیه یعنی ازمیر از ۱۰۰ درصد فراتر رفت.

برخی مشاوران املاک ماهی هزار کدرهگیری صوری برای وام ودیعه می‌دهند

برخی مشاوران املاک ماهی هزار کدرهگیری صوری برای وام ودیعه می‌دهند

عضو هیئت مدیره اتحادیه مشاوران املاک گفت: برخی دفاتر املاک بدون پروانه، در یک ماه هزار کد رهگیری صوری اجاره مسکن برای دریافت وام ودیعه صادر می کنند.