دردسرهای مالی برای شهردار آینده تهران

  • یکشنبه 7 خرداد 1396

اخبار => گروه خبر

اقتصاد-آنلاین پس از انتخابات همزمان ریاست‌جمهوری و شوراهای شهر و روستا، گمانه‌زنی‌های زیادی برای شهردار آینده تهران آغاز شد.

 حساسیت انتخاب شهردار جدید پایتخت تا آنجا بالا گرفته که پیش از بحث در مورد اعضای کابینه دوازدهم تمامی توجه‌ها را به خود جلب کرده است. به همین دلیل قبل از آنکه هیچ بحث یا لیستی نسبت به دولت آینده منتشر شود، اسامی مختلفی به عنوان کاندیدای نشستن بر کرسی شهرداری بر سر زبان‌ها افتاده است.

از ساعت‌های اولیه اعلام نتایج انتخابات، یکی از گزینه‌های همیشگی چند سال اخیر برای رفتن به خیابان بهشت، محسن هاشمی بود که با توجه به بازخورد منفی در سطح جامعه بعید است هیچ‌یک از اعضای منتخب شورای پنجم انصراف داده و به شهرداری برود. تجربه تلخ استعفای عبدالله نوری و کدیور از شورای اول هم ثابت می‌کند نادیده گرفتن رای مردم نه تنها هزینه‌هایی در افکار عمومی دارد بلکه ممکن است ترکیب باقیمانده شورا را نیز دچار اختلاف و انحراف کند. لذا فهرست کاندیداها طولانی‌تر شد و هنوز نیز بحث و جدل ادامه دارد، بحث‌هایی که تا حدود 2 ماه آینده به نتیجه نخواهد رسید اما می‌توان آغازی برای ساماندهی انتظارات از مدیریت شهری و احصای ویژگی‌های شهردار آینده باشد.

با اینکه این روزها مهندس‌ها و شهرسازها بیشتر در فهرست‌های احتمالی حضور دارند که شهر تهران، پس از 12 سال حضور یک شهردار علاقه‌مند به ساخت و ساز وضعیت مناسبی ندارد و با مشکلات عمده‌ای دست و پنجه نرم می‌کند. یکی از مهم‌ترین مشکلات شهرداری تهران نبود شفافیت مالی است. بدهی بیش از 20هزار میلیارد تومانی شهرداری تهران به بانک‌ها و پیمانکاران یک دردسر جدی برای شهردار آینده است که اگر به جای دیدگاه مالی و اقتصادی دوباره گرفتار ساخت و سازهای بی‌هدف یا اصلاح پروژه‌های قبلی شود، این شهر ورشکسته را با بحران جدی روبه‌رو خواهد کرد.

تهران شهری بدهکار با عدم مدیریت این بدهی است که حتی تاسیس نهادهای مالی همچون بانک شهر نیز نتوانسته منابع کافی برای پوشش بدهی‌ها ایجاد کند. نکته مهمی که باید مورد توجه قرار گیرد این است به جای ایجاد تعهد و پس از آن سرگردانی برای تامین منابع، بهتر است از ابتدا پروژه‌هایی با توجیه مالی و اقتصادی به بهره‌برداری برسد. برای میراث بدهی‌ها نیز، باید به‌گونه‌یی چاره‌جویی شود که شهرداری را از این چرخه معیوب خارج کند. در کشوری که نرخ سود، بالای 20 درصد است باید هر 4 سال منتظر دو برابر شدن بدهی‌ها باشیم و این، هم بر اقتصاد ملی و هم آینده تهران اثری مخرب خواهد داشت. بخشی از رکود ساخت و ساز در کشور نیز به همین عدم پایبندی شهرداری تهران و دیگر کلان‌شهرها به تعهدات پیمانکاران مربوط است که هیچ مرجعی پاسخگوی آنان نیست و هیچ روزنه امیدی هم با تداوم ساز و کارهای موجود نمی‌توان تصور کرد. در واقع شهرداری‌ها با خلع سلاح کردن پیمانکاران نه تنها خود را دچار ناکارآمدی کرده‌اند بلکه توانایی پیمانکاران در دیگر امور عمرانی را نیز زایل کرده‌اند.

بانک‌ها نیز که 6 هزار میلیارد تومان فقط مطالبات معوق و غیرجاری از شهرداری تهران دارند در وضعیتی نیستند که بتوانند به وضعیت گذشته ادامه دهند. لذا با توجه به بی‌انضباطی‌های گسترده ناشی از عدم تخصص شهرداران سابق در امور مالی و اقتصادی، تهران نه تنها با تفکر اقتصادی اداره نمی‌شود بلکه هر روز منشأ یک مشکل برای شهروندان تهرانی و کشور خواهد بود. با این اوصاف شهرداری تهران که یکی از پردرآمدترین دستگاه‌های اجرایی است اجازه ندارد اینگونه ارکان کشوری را گروگان بی‌تدبیری نگه دارد و باید هر چه سریع‌تر تکلیف نارسایی‌های مالی روشن شود. بر همگان آشکار است که شهرداری تهران، بودجه اختصاصی خود را دارد و شهردار در صحن پارلمان شهری، از منابع درآمدی و محل‌های هزینه‌‌کرد دفاع می‌کند و در پایان سال، پاسخگوی التزام خود به نقشه راه مالی مصوب شورا خواهد بود. به همین جهت بهتر است از هم‌اکنون اعضای شورای شهر به دنبال فردی باشند که تسلط کافی به مسائل اقتصادی، مالی و بودجه‌یی دارد و با نگاه شهرسازی به شهر نمی‌نگرد.

قاعدتا افراد زیادی تاکنون اسم برده شده که بعضا مهندسانی هستند که اندک تجربه‌یی هم در امور مالی ممکن است داشته باشند، اما این‌بار بهتر است قاعده بازی بهم ریزد تا شهر را به دست یک مدیر مالی ارشد سپرد که اولا شهر را از ورشکستگی نجات دهد و دوما برای برنامه‌های شهری توانایی جذب منابع با ابزارهای جدید را داشته باشد. اگر چنین تصمیمی از سوی اعضای شورای پنجم صادر شود آنوقت می‌توان انتظار داشت که سازمان‌های تابعه نیز صورت‌های مالی شفافی داشته باشند و شهرداری هم از یک سازمان ورشکسته به یک نهاد مالی توانمند برای ارائه خدمات تبدیل شود.

*تحلیلگر اقتصادی


ارسال نظر

ارسال


قانون جهش تولید مسکن در تقابل خوشبین‌ها و بدبین ها

قانون جهش تولید مسکن در تقابل خوشبین‌ها و بدبین ها

مجلس شورای اسلامی قانون جهش تولید مسکن را که مطابق شعارهای انتخاباتی ابراهیم رئیسی بود تصویب کرد تا بعد از مدت‌ها یک نهضت بزرگ مسکن‌سازی در کشور شکل بگیرد با این حال کارشناسان اقتصادی درباره این طرح نظرات مختلفی دارند

 از کاهش نرخ تورم تا کاهش نرخ در بازار بین بانکی

از کاهش نرخ تورم تا کاهش نرخ در بازار بین بانکی

ارائه منظم روند ماهانه تحولات اقتصادی و اقدامات سیاستی بانک مرکزی

 آورده متقاضیان نهضت ملی مسکن افزایش یافت

آورده متقاضیان نهضت ملی مسکن افزایش یافت

در حالی طبق اعلام وزارت راه و شهرسازی قرار بود آورده متقاضیان نهضت ملی مسکن حدود ۲۰۰ میلیون تومان باشد که این مبلغ به ۳۲۰ میلیون تومان افزایش یافته است.

هزینه وام مسکن گرانتر شد | برای دریافت وام ۴۸۰ میلیونی زوجین چقدر باید خرج کنیم؟

هزینه وام مسکن گرانتر شد | برای دریافت وام ۴۸۰ میلیونی زوجین چقدر باید خرج کنیم؟

هزینه اوراق تسهیلات مسکن نسبت به هفته قبل اندکی رشد داشته و بر این اساس متاهل های ساکن پایتخت برای تهیه این اوراق باید بیش از ۱۳۴ میلیون تومان پرداخت کنند.

تعیین تکلیف 2 هزار متر اراضی استان تهران

تعیین تکلیف 2 هزار متر اراضی استان تهران

استاندار تهران گفت: بلندمرتبه‌سازی بدون در نظر گرفتن پیوست‌های فرهنگی، اجتماعی و زیرساخت‌های لازم در درازمدت آسیب‌زا می‌باشد.

خانه های سنتی ایرانی

خانه های سنتی ایرانی

با نگاهی به معماری سنتی ایرانی، نقش و جایگاه ویژه خانه به عنوان یک المان مهم در معماری آشکار می شود. این عناصر که دارای روش ها و تکنیک های مختلف ساخت و اجرا می باشند دارای ویژگی های متفاوتی بر اساس اقلیم و فرهنگ هر منطقه هستند.

ویژگی مهم معماری سنتی ایرانی

ویژگی مهم معماری سنتی ایرانی

کاشی کاری های زینتی و شاهکارهای مهندسی هوشمندانه، حاکی از قدرت معماری ایرانی طی قرون متمادی اند. با داشتن بیست میراث جهانی یونسکو در ایران هیچ گاه با کمبود مکان های دیدنی مواجه نمی شوید.

سنگ آنتیک چیست و چه کاربردهایی دارد؟

سنگ آنتیک چیست و چه کاربردهایی دارد؟

سنگ آنتیک سنگی است که از کنار هم قرار گرفتن قطعه سنگ های کوچک شکسته در کنار هم به وجود می آید. معمولا این سنگ از سنگ های طبیعی تراورتن و مالون تشکیل می شود و بدون رنگ به صورت طبیعی مورد استفاده قرار می گیرند.

مصوبه کمک هزینه مسکن کارگران ابلاغ شد

مصوبه کمک هزینه مسکن کارگران ابلاغ شد

معاون اول رئیس جمهور مصوبه مربوط به تعیین کمک هزینه مسکن کارگران مشمول قانون کار در سال ۱۴۰۱ را ابلاغ کرد.

هزینه ساخت برج مسکونی چقدر است؟

هزینه ساخت برج مسکونی چقدر است؟

هزینه ساخت هرگونه ساختمان مسکونی اعم از آپارتمان، برج، ویلا و غیره در چند سال گذشته بین 15 تا 30 درصد افزایش داشته است .

اصل ۳۱ قانون اساسی؛ حق مسکن از رویا تا واقعیت

اصل ۳۱ قانون اساسی؛ حق مسکن از رویا تا واقعیت

"داشتن مسکن متناسب با نیاز، حق هر فرد و خانواده ایرانی است. دولت موظف است با رعایت اولویت برای آنها که نیازمندترند به خصوص روستانشینان و کارگران زمینه اجرای این اصل را فراهم کند."

کدام صاحبخانه‌ها تنبیه مالیاتی می‌شوند؟/ دور زدن مصوبه افزایش ۲۵ درصدی اجاره‌بها

کدام صاحبخانه‌ها تنبیه مالیاتی می‌شوند؟/ دور زدن مصوبه افزایش ۲۵ درصدی اجاره‌بها

بررسی آگهی های خرید و فروش و رهن و اجاره مسکن در سایت‌ها حاکی از آن است که میانگین قیمت رهن کامل واحدهای نوساز در پایتخت ۵۳۹ میلیون تومان است.

بازارهای جهانی با بازگشت نفت ایران به تعادل می‌رسد

بازارهای جهانی با بازگشت نفت ایران به تعادل می‌رسد

اوجی گفت: وضع بازار جهانی نفت به گونه‌ای است که بازگشت نفت ایران به بازار می‌تواند به‌طور قابل توجهی پاسخگوی نیاز مشتریان و عامل ایجاد تعادل و آرامش در بازار‌های جهانی باشد.

تورم  ارزش دلار چه بر سر اقتصاد دنیا می آورد؟

تورم ارزش دلار چه بر سر اقتصاد دنیا می آورد؟

افزایش ارزش دلار در یک سال اخیر یکی از مهمترین خبرهای اقتصادی این روزها است.

بنچاق چیست و چه تفاوتی با سند دارد؟

بنچاق چیست و چه تفاوتی با سند دارد؟

زمان‌های قدیم‌تر بنچاق مورد استفاده قرار می‌گرفته است و کاملا منطقی است که افراد مدرن اطلاع کمتری از این نوع سند داشته باشند. در کشورمان ایران، اسنادی مالکیت مانند مبایعه‌نامه، بنچاق و قولنامه در طول تاریخ استفاده‌های مختلفی داشته است.

زمین ۲ میلیون و ۸۰۰ هزار واحد نهضت ملی مسکن تامین شد

زمین ۲ میلیون و ۸۰۰ هزار واحد نهضت ملی مسکن تامین شد

طرح نهضت ملی مسکن یکی از طرح‌های کلان دولت سیزدهم در بخش مسکن است که سیاستگذاری برای اجرای ۴ میلیون واحد مسکونی در طی چهار سال را در برنامه قرار داده است.

بازسازی ساختمان و دکوراسیون خانه

بازسازی ساختمان و دکوراسیون خانه

ساختمان همانند یک نوزاد همواره احتیاج به مراقبت و تعمیرات دارد. رفته رفته با فرسوده شدن مصالح بکار رفته در بنا مشکلات گوناگونی از قبیل ترک، شکستگی، تخریب، آلودگی‌های انسانی، جانوری و محیطی، مشکلات تاسیساتی و غیره بوجود می‌آید.

تیمچه قم بزرگترین سقف ضربی جهان

تیمچه قم بزرگترین سقف ضربی جهان

تیمچه قم به عنوان بزرگترین سقف ضربی جهان و شاهکار هنر و معماری ایرانی است که به‌ عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

در بازار مسکن ترکیه چه خبر است؟

در بازار مسکن ترکیه چه خبر است؟

بر اساس داده‌های یک اتاق فکر معتبر قیمت اجاره بها نسبت به سال گذشته در ماه فوریه ۸۴.۲ درصد افزایش یافته است. این افزایش قیمت در استانبول، آنکارا و سومین شهر بزرگ ترکیه یعنی ازمیر از ۱۰۰ درصد فراتر رفت.

برخی مشاوران املاک ماهی هزار کدرهگیری صوری برای وام ودیعه می‌دهند

برخی مشاوران املاک ماهی هزار کدرهگیری صوری برای وام ودیعه می‌دهند

عضو هیئت مدیره اتحادیه مشاوران املاک گفت: برخی دفاتر املاک بدون پروانه، در یک ماه هزار کد رهگیری صوری اجاره مسکن برای دریافت وام ودیعه صادر می کنند.