مصاحبه با مدیران خانه‎ی سرامیک فرزانه

به دنبال خلق احساس خــوب در معمــاری...

مدیر عامل؛ حسین معمــارپور مدیــر هنـــری؛ لیــلا فــرزانه

  • چهارشنبه 2 خرداد 1397 ساعت 14:27

اخبار => مقاله های مصالح ساختمانی

همیشه هنر را دوست داشته‌ام اما از همان ابتدا سعی می‌کردم آن را به‌طور کاملاً کاربردی ببینم. این برای من خیلی اهمیت داشت. هیچ‌وقت نقاش نبودم. نقاشی خوانده‌ام اما هرگز به دنبال این نبودم که کارم صرفاً به‎شکل تزئینی روی دیوار برود. در واقع؛ هیچ‌وقت به دنبال حظّ بصری آنچه خلق کردم نبودم. همیشه جنبه‌های کاربردی یک اثر برای من مهم‌تر بوده
به دنبال خلق احساس خــوب در معمــاری...

همیشه هنر را دوست داشته‌ام اما از همان ابتدا سعی می‌کردم آن را به‌طور کاملاً کاربردی ببینم. این برای من خیلی اهمیت داشت. هیچ‌وقت نقاش نبودم. نقاشی خوانده‌ام اما هرگز به دنبال این نبودم که کارم صرفاً به‎شکل تزئینی روی دیوار برود. در واقع؛ هیچ‌وقت به دنبال حظّ بصری آنچه خلق کردم نبودم. همیشه جنبه‌های کاربردی یک اثر برای من مهم‌تر بوده. شاید خیلی‌ها با من هم‌نظر نباشند اما من به چیزی که می‌گویم باور دارم. زمانی که در دانشگاه، نقاشی می‌خواندم، استادها به من می‌گفتند که از این حال و هوا بیا بیرون! و تأکید می‌کردند که این طرز تفکر درست نیست! ولی من واقعاً این‌طوری به ماجرا نگاه نمی‌کنم.

من دنبال این هستم که حسِ خوب خلق کنم. حالا خروجی آن هر اسمی داشته باشد برای من مهم نیست. صنایع دستی باشد یا آرت. هیچ‌کدام از این‌ها من را خوشحال و یا ناراحت نمی‌کنند. وقتی که من بدانم که شما با آنچه من خلق کردم خوشحالید و حال خوبی دارید، خوشحالم. کل این ماجرا برای من، چیزی شبیه به بازی‌های کودکانه است. هنوز مثل دوران کودکی‌ام، همان‌قدر از چیدن این‌ها کنار هم خوشحال می‌شوم که در آن زمان خوشحال می‌شدم. من با همین ظرف‌ها کارم را شروع کردم. هنوز اصول حرفه‌ای کار را نمی‌دانستم اما ظرف‌هایی می‌ساختم. بعد؛ دوستانم می‌آمدند و از آن اثر استقبال می‌کردند. تشویق می‌شدم برای بهتر شدن. برای بهتر ساختن.
خوب است بدانید که هنوز بعد از 20 سال که از آن زمان گذشته، همان حس را دارم که مثلاً یک فنجان را بدون تجربه‌ی اندوخته‌ای می‌ساختم. هر آنچه که در اطراف من هست بایستی مرا خوشحال کند.
باید نسبت به هر وسیله‌ای که در اطرافم هست، حس خوب داشته باشم و نمی‌توانم بپذیرم که چیزی عادی باشد. پنجره یا کف یا دیوار! هیچ فرقی برای من نمی‌کند. همه چیز...

امروز سرامیک مشغولم کرده و شاید آن‌قدر فضای گسترده و قابل توسعه‌ای بوده که این‌قدر مرا به خود مشغول کرده اما این می‌تواند برای دیگران پرده باشد، چراغ باشد و یا هر چیز دیگر...
حس و حال همین فنجانی که با آن چای می‌نوشید برای من خوب است.
من در هنرستان، گرافیک خواندم و پس از آن فوق دیپلم مرمت آثار باستانی. فکر می‌کنم، مرمت بود که مرا با صنایع‌دستی و تاریخ آشنا کرد. همه‌ی این‌ها به‌صورت زنجیروار در آنچه امروز هستم تأثیر مستقیم داشتند. به نظر من هر کاری که در گذشته انجام داده باشی، بعدها تأثیر خودش را در کار و حرفه‌ات خواهد گذاشت. خیلی وقت‌ها، دوستانی که کارهای مرا می‌بینند، می‌پرسند که؛ تو قبلاً گرافیک کار کرده‌ای؟! در واقع نمود کاربردی آنچه که در دوران هنرستان تجربه کرده بودم، امروز به کمک من آمده. شاید گرافیک برای من لازم بود که امروز با نگاهی متفاوت و خلاقانه‌تری به موضوع بپردازم.
وقتی هنوز کودک و یا نوجوان هستید، درست همان برهه‌ای از زندگی را پشت سر می‌گذارید که خمیره‌ی فرهنگ و شناختتان نسبت به اطراف و جامعه‌ی پیرامونتان شکل می‌گیرد. در خانواده‌ی من، هیچ‌کس به‎شکل حرفه‎ای به دنبال هنر نبود اما من دوست داشتم در این مسیر حرکت کنم.
دشواری‌های بسیاری را تجربه کردم اما هنوز در همان مسیر هستم. سال‌های هنرستان به من جسارت را آموخت؛ جسارت در تجربه کردن؛ جسارت در بروز خلاقیت.
در واقع شخصیت حرفه‌ای و مستقل من از دوران هنرستان و در سن 15-16 سالگی شکل گرفت. وقتی سراغ مرمت رفتم به شناخت عمیقی از تاریخ رسیدم. اما دنیایی نبود که مرا اقناع کند. نمی‌توانست خوشحالم کند. دلم نمی‌خواست کار دیگران را مرمت کنم. دوست داشتم کار خودم رو بکنم. به دانشگاه آزاد رفتم و نقاشی خواندم! البته در تمام آن دوران، کار سفال‌گری هم می‌کردم.

سفال‌گری می‌کردم؛ ظرف می‌ساختم و نمایشگاه برگزار می‌کردم.
در یکی از نمایشگاه‌ها، سفیر آلمان کارهایم را دید و خیلی به وجد آمد. نتیجه این شد که چند وقت بعد، نمایشگاهی در آلمان برگزار کردیم. ماجرای برگزاری نمایشگاه آثار تا چندین سال ادامه داشت تا اینکه آن جرقه اتفاق افتاد.
بالاخره نقطه‌ی تلاقی هنر نقاشی و چیزی که دوستش داشتم پیدا کردم. بازی کاشی و نقاشی. پیش از آن هم به معماری علاقمند بودم اما نمی‌دانستم که راهی برای اتصال هنر سفال و کاشی و نقاشی با ساختمان و معماری هم وجود دارد.
حدود 16 سال پیش، برای نخستین بار کاشی‌های دست‌سازم را به‌صورت تایل‌تابلو در گالری مَلِک به نمایش گذاشتم. بعد به ذهنم خطور کرد که قاب آنها را بردارم. بدین ترتیب، کار حرفه‌ای‌تر شد و خیلی بیشتر به چشم مخاطب آمد. اما تا آن زمان هنوز هم هزینه‌های خودش رو در نمی‌آورد. آقای معمــارپور (همسرم) به حرفه‌ی دیگری مشغول بودند. درآمد آن را در این کار تزریق می‌کردیم و کم‌کم با همین جریانِ کاشی در ساختمان‌ها توانستیم هزینه‌ها را جبران کنیم. تصمیم گرفتیم تا دغدغه‌های معماران و طراحان را پیدا کنیم. از لب‌پله و سینک تا کف دستشویی، کف خیابان و کاشی خام، طراحی و تولید کردیم و اصطلاحاً جنس‌مان را جور کردیم. همه‌ی اجزاء با یکدیگر یک پکیج را تشکیل دادند. در واقع؛ کاشی و سرامیک را به‌صورت یک المان تنها و جدا از ساختمان ندیدیم.
حالا مدت‌ها از آن زمان گذشته و همسرم هم دیگر کار خودش را انجام نمی‌دهد و در کنار هم این کار را به‌طور جدی پیش بردیم. واقعاً سال‌ها طول کشید تا اعتماد سازنده‌ها، طراحان و معماران را جلب کنیم تا حاضر شوند از این نوع کاشی و این نوع تفکر حمایت کنند. اما خوشبختانه امروز کاملاً جای خود را باز کرده است. من معتقدم که صنایع‌دستی محصول ارزانی نیست. باید از این جریان حمایت کرد؛ بهای هنر و زحمت دستان هنرمند را بپردازیم تا پا بگیرد و هنرهای سنتی و صنایع دستی‌مان از بین نروند. همان‌طور که فرش دستبافت، سالیان سال جایگاه خودش را حفظ کرده، همواره بر قله‌ی صنایع دستی ایستاده و هیچ‌گاه و در هیچ دوره‌ای دیدگاه مردم نسبت به آن نزول نکرده است.

به نظر من کسی که کار صنایع‌دستی می‌کند باید توانایی بسیار بالایی هم در ارائه و پرزانته‌ی محصول داشته باشد، وگرنه کارش صرفاً در طبقه‌ی هنر باقی می‌ماند و هرگز به شکل عمومی وارد بازار نخواهد شد. باید بتوانی به شیوه‌ی امروز حرف بزنی و بنا بر نیاز امروز جامعه، هنرت را ترجمه و ارائه کنی؛ در غیر این‌صورت، هنرهای سنتی و صنایع دستی رو به زوال و نابودی خواهند رفت. همه‌ی این فنجان‌ها و بشقاب‌ها که می‌بینید، شناسنامه دارند؛ اصالت و هویت دارند. ما با این شرط این‌ها را می‌فروشیم که هر زمان احساس کردی با این‌ها خوشحال نیستی، محصول را به ما برگردانی. ما آن را از شما پس می‌گیریم. باید به کار خودت اعتقاد داشته باشی. و باور داشته باشی که واقعاً برای مردم، حسِ خوب به وجود می‌آوری. این ماجرای صیانت از هنرهای سنتی و صنایع دستی باید از دوران کودکی اتفاق بیفتد و فرهنگ‌سازی شود. چقدر روی دانش بصری کودکان‌مان کار کرده‌ایم؟! من به اندازه‌ی توان خودم یک حرکتی کرده‌ام. هر چند کوچک اما انجام داده‌ام. پنج سال متوالی برای بچه‌ها وُرک‌شاپ سرامیک برگزار کردم. یک سال متوقف شد اما به امید خدا، باز هم امسال اتفاق خواهد افتاد. بچه‌ها دور هم جمع می‌شوند، نقاشی می‌کشند. با رنگ و نقاشی و کاشی و سرامیک و کوره و لعاب آشنا می‌شوند و حس و حال خوبی را تجربه می‌کنند. و من بر این باورم که اگر فقط یک بار هر کودکی با این داستان روبرو شود و این کار را با دستان خودش انجام دهد و حسی را خلق کند، تا آخر عمر با آن بیگانه نخواهد بود. در نهایت کارهای بچه‌ها را در نقطه‌ای از شهر نصب می‌کنیم تا همه ببینند و حالشان خوب شود. دلم می‌خواهد که بچه‌ها احساس تشخص کنند؛ سال‌ها بعد هم بدانند و ببینند که مثلاً کارشان در برج میلاد یا در بهترین پارک شهر کرمان یا جایی مانند این‌ها نصب شده است. این خیلی آرمانی و ایده‌آل‌گرایانه است اگر فکر کنیم که دولت برای توسعه و ترویج فرهنگ پاسداشت هنرهای سنتی و صنایع دستی کاری انجام می‌دهد. در واقع؛ دولت، من هستم. دولت تویی!
رایزنی‌هایی با مجموعه‌ای در کشور پرتغال داشتیم؛ قرار شده که آنها در مورد فرهنگ ایران با بچه‌ها صحبت کنند؛ بچه‌ها روی کاشی نقاشی‌هایی بکشند و از این سمت هم ما با بچه‌ها کار کنیم و در نهایت کارها را با هم عوض کنیم. نقاشی‌های بچه‌های ایران به خانه‌های مردم کشور پرتغال برود و نقاشی‎های کودکان پرتغالی به خانه‎های ما.
شکل جذابی از تعامل فرهنگی میان دو ملت...


ارسال نظر

ارسال


قانون جهش تولید مسکن در تقابل خوشبین‌ها و بدبین ها

قانون جهش تولید مسکن در تقابل خوشبین‌ها و بدبین ها

مجلس شورای اسلامی قانون جهش تولید مسکن را که مطابق شعارهای انتخاباتی ابراهیم رئیسی بود تصویب کرد تا بعد از مدت‌ها یک نهضت بزرگ مسکن‌سازی در کشور شکل بگیرد با این حال کارشناسان اقتصادی درباره این طرح نظرات مختلفی دارند

 از کاهش نرخ تورم تا کاهش نرخ در بازار بین بانکی

از کاهش نرخ تورم تا کاهش نرخ در بازار بین بانکی

ارائه منظم روند ماهانه تحولات اقتصادی و اقدامات سیاستی بانک مرکزی

 آورده متقاضیان نهضت ملی مسکن افزایش یافت

آورده متقاضیان نهضت ملی مسکن افزایش یافت

در حالی طبق اعلام وزارت راه و شهرسازی قرار بود آورده متقاضیان نهضت ملی مسکن حدود ۲۰۰ میلیون تومان باشد که این مبلغ به ۳۲۰ میلیون تومان افزایش یافته است.

هزینه وام مسکن گرانتر شد | برای دریافت وام ۴۸۰ میلیونی زوجین چقدر باید خرج کنیم؟

هزینه وام مسکن گرانتر شد | برای دریافت وام ۴۸۰ میلیونی زوجین چقدر باید خرج کنیم؟

هزینه اوراق تسهیلات مسکن نسبت به هفته قبل اندکی رشد داشته و بر این اساس متاهل های ساکن پایتخت برای تهیه این اوراق باید بیش از ۱۳۴ میلیون تومان پرداخت کنند.

تعیین تکلیف 2 هزار متر اراضی استان تهران

تعیین تکلیف 2 هزار متر اراضی استان تهران

استاندار تهران گفت: بلندمرتبه‌سازی بدون در نظر گرفتن پیوست‌های فرهنگی، اجتماعی و زیرساخت‌های لازم در درازمدت آسیب‌زا می‌باشد.

خانه های سنتی ایرانی

خانه های سنتی ایرانی

با نگاهی به معماری سنتی ایرانی، نقش و جایگاه ویژه خانه به عنوان یک المان مهم در معماری آشکار می شود. این عناصر که دارای روش ها و تکنیک های مختلف ساخت و اجرا می باشند دارای ویژگی های متفاوتی بر اساس اقلیم و فرهنگ هر منطقه هستند.

ویژگی مهم معماری سنتی ایرانی

ویژگی مهم معماری سنتی ایرانی

کاشی کاری های زینتی و شاهکارهای مهندسی هوشمندانه، حاکی از قدرت معماری ایرانی طی قرون متمادی اند. با داشتن بیست میراث جهانی یونسکو در ایران هیچ گاه با کمبود مکان های دیدنی مواجه نمی شوید.

سنگ آنتیک چیست و چه کاربردهایی دارد؟

سنگ آنتیک چیست و چه کاربردهایی دارد؟

سنگ آنتیک سنگی است که از کنار هم قرار گرفتن قطعه سنگ های کوچک شکسته در کنار هم به وجود می آید. معمولا این سنگ از سنگ های طبیعی تراورتن و مالون تشکیل می شود و بدون رنگ به صورت طبیعی مورد استفاده قرار می گیرند.

مصوبه کمک هزینه مسکن کارگران ابلاغ شد

مصوبه کمک هزینه مسکن کارگران ابلاغ شد

معاون اول رئیس جمهور مصوبه مربوط به تعیین کمک هزینه مسکن کارگران مشمول قانون کار در سال ۱۴۰۱ را ابلاغ کرد.

هزینه ساخت برج مسکونی چقدر است؟

هزینه ساخت برج مسکونی چقدر است؟

هزینه ساخت هرگونه ساختمان مسکونی اعم از آپارتمان، برج، ویلا و غیره در چند سال گذشته بین 15 تا 30 درصد افزایش داشته است .

اصل ۳۱ قانون اساسی؛ حق مسکن از رویا تا واقعیت

اصل ۳۱ قانون اساسی؛ حق مسکن از رویا تا واقعیت

"داشتن مسکن متناسب با نیاز، حق هر فرد و خانواده ایرانی است. دولت موظف است با رعایت اولویت برای آنها که نیازمندترند به خصوص روستانشینان و کارگران زمینه اجرای این اصل را فراهم کند."

کدام صاحبخانه‌ها تنبیه مالیاتی می‌شوند؟/ دور زدن مصوبه افزایش ۲۵ درصدی اجاره‌بها

کدام صاحبخانه‌ها تنبیه مالیاتی می‌شوند؟/ دور زدن مصوبه افزایش ۲۵ درصدی اجاره‌بها

بررسی آگهی های خرید و فروش و رهن و اجاره مسکن در سایت‌ها حاکی از آن است که میانگین قیمت رهن کامل واحدهای نوساز در پایتخت ۵۳۹ میلیون تومان است.

بازارهای جهانی با بازگشت نفت ایران به تعادل می‌رسد

بازارهای جهانی با بازگشت نفت ایران به تعادل می‌رسد

اوجی گفت: وضع بازار جهانی نفت به گونه‌ای است که بازگشت نفت ایران به بازار می‌تواند به‌طور قابل توجهی پاسخگوی نیاز مشتریان و عامل ایجاد تعادل و آرامش در بازار‌های جهانی باشد.

تورم  ارزش دلار چه بر سر اقتصاد دنیا می آورد؟

تورم ارزش دلار چه بر سر اقتصاد دنیا می آورد؟

افزایش ارزش دلار در یک سال اخیر یکی از مهمترین خبرهای اقتصادی این روزها است.

بنچاق چیست و چه تفاوتی با سند دارد؟

بنچاق چیست و چه تفاوتی با سند دارد؟

زمان‌های قدیم‌تر بنچاق مورد استفاده قرار می‌گرفته است و کاملا منطقی است که افراد مدرن اطلاع کمتری از این نوع سند داشته باشند. در کشورمان ایران، اسنادی مالکیت مانند مبایعه‌نامه، بنچاق و قولنامه در طول تاریخ استفاده‌های مختلفی داشته است.

زمین ۲ میلیون و ۸۰۰ هزار واحد نهضت ملی مسکن تامین شد

زمین ۲ میلیون و ۸۰۰ هزار واحد نهضت ملی مسکن تامین شد

طرح نهضت ملی مسکن یکی از طرح‌های کلان دولت سیزدهم در بخش مسکن است که سیاستگذاری برای اجرای ۴ میلیون واحد مسکونی در طی چهار سال را در برنامه قرار داده است.

بازسازی ساختمان و دکوراسیون خانه

بازسازی ساختمان و دکوراسیون خانه

ساختمان همانند یک نوزاد همواره احتیاج به مراقبت و تعمیرات دارد. رفته رفته با فرسوده شدن مصالح بکار رفته در بنا مشکلات گوناگونی از قبیل ترک، شکستگی، تخریب، آلودگی‌های انسانی، جانوری و محیطی، مشکلات تاسیساتی و غیره بوجود می‌آید.

تیمچه قم بزرگترین سقف ضربی جهان

تیمچه قم بزرگترین سقف ضربی جهان

تیمچه قم به عنوان بزرگترین سقف ضربی جهان و شاهکار هنر و معماری ایرانی است که به‌ عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

در بازار مسکن ترکیه چه خبر است؟

در بازار مسکن ترکیه چه خبر است؟

بر اساس داده‌های یک اتاق فکر معتبر قیمت اجاره بها نسبت به سال گذشته در ماه فوریه ۸۴.۲ درصد افزایش یافته است. این افزایش قیمت در استانبول، آنکارا و سومین شهر بزرگ ترکیه یعنی ازمیر از ۱۰۰ درصد فراتر رفت.

برخی مشاوران املاک ماهی هزار کدرهگیری صوری برای وام ودیعه می‌دهند

برخی مشاوران املاک ماهی هزار کدرهگیری صوری برای وام ودیعه می‌دهند

عضو هیئت مدیره اتحادیه مشاوران املاک گفت: برخی دفاتر املاک بدون پروانه، در یک ماه هزار کد رهگیری صوری اجاره مسکن برای دریافت وام ودیعه صادر می کنند.