عجـایب شهـری به نام منطقه ۲۲ تهـران

  • پنجشنبه 14 شهریور 1398 ساعت 12:23

اخبار => اخبار اقتصادی مسکن

توسعه نامتوازن در منطقه ۲۲تهران با عوارضی همراه بوده است، رشد قیمت مسکن در این منطقه طی سال‌های ۹۲ تا ۹۷، ۱۰۰درصد بیشتر از متوسط شهر تهران بوده و ۳۲درصد مال‌های تهران در این منطقه است. حدود ۳۰۰هزار نفر مسکن خالی در این منطقه وجود داردکه مالکان قصد فروش یا اجاره‌ ندارند.
 عجـایب شهـری به نام منطقه ۲۲ تهـران

به گزارش آگاهان ایده نیوز به نقل از فرهیختگان، منطقه 22 تهران به‌واسطه قرارگیری دریاچه شهدای خلیج‌فارس، بوستان چیتگر، ورزشگاه آزادی، باغ گیاه‌شناسی، پژوهشکده‌های مختلف، شهرک دهکده المپیک، شهرک دانشگاه شریف، ایران‌مال، هزار و یک شهر و... اگرچه به‌عنوان منطقه‌ای فراغت‌محور و دانش‌محور شناخته می‌شود، با این حال این منطقه به‌واسطه برج‌ها و آسمانخراش‌هایی که دارد، حالا نماد مدرنیته کاریکاتورگونه‌ای است که هیچ تطابقی با الگوهای شهرسازی بومی و زندگی جمعی ایرانیان ندارد. توسعه این منطقه روایت عجیبی دارد، چراکه طبق اطلاعاتی که در مطالعات اولیه طرح تفصیلی منطقه آمده، در سال 65 تمهیدات اولیه برای توسعه منطقه برای سکونت 400 هزار نفر دیده شد، در سال 71 این منطقه به محدوده قانونی تهران اضافه شد، در سال 79 اولین طرح تفصیلی منطقه تهیه و برای سکونت 675هزار نفر ابلاغ شد، در سال 81 طرح مجموعه شهری تهران ضوابط توقف توسعه سکونت در این منطقه را ابلاغ کرد، در سال 84 الگوی توسعه منطقه تدوین و این منطقه به‌عنوان منطقه‌ای با الگوی غالب دانش‌محور و فراغت‌محور با سقف جمعیت‌پذیری 350 هزار نفر تعیین شد و درنهایت در طرح جامع سال 87 شهر تهران با حفظ الگوی غالب دانش‌محور و فراغت‌محور، ظرفیت جمعیت‌پذیری منطقه از 350 هزار نفر به 500 هزار نفر افزایش یافته است.

بررسی‌ها نشان می‌دهد توسعه کالبدی این منطقه تا سال 71 یعنی تا قبل از ورود منطقه به محدوده قانونی شهر، در قالب مسکن ویلایی با طبقات دو تا چهارطبقه بوده است، با این حال از دهه 70 به بعد و به‌ویژه در یک دهه اخیر توسعه جدیدتر این منطقه عمدتا مبتنی‌بر مجتمع‌سازی و برج‌سازی شکل گرفته است. در نگاه اول زرق و برق ساخت‌وسازهای لوکس و مدرن این منطقه غلط‌انداز است، اما اگر کمی از الگوهای شهرسازی ایرانی- اسلامی و حتی الگوی شهرسازی شرقی اطلاع داشته باشیم، به‌خوبی می‌توان دید ساخت‌وساز این منطقه فقط در زرق و برق‌ها خلاصه شده و هیچ تطابقی با شاخص‌های شهرهای انسان‌محور ازجمله پیاده‌محوری، امنیت، مفهوم همسایگی و معنویت ندارد، چراکه توسعه بخش‌های جدید این منطقه عملا به دست تعاونی‌های مسکن و سازندگان مال‌ها سپرده شده و شهرداری نیز با احداث شبکه بزرگراهی، احداث تقاطع‌های غیرهمسطح و پل‌های متعدد و با در اولویت قرار دادن حرکت سریع خودرو در منطقه، عملا فضای شهری را از مفهوم اجتماعی و انسان‌مدار خارج کرده است.

بر این اساس، بررسی روند و الگوی توسعه منطقه 22 طی چهار دهه اخیر نشان می‌دهد این منطقه به‌شدت شاهد تورم تصمیم‌گیری‌ها بوده که بیش از آنکه حکایت از تدوین برنامه‌ریزی منطقی با الگوهای توسعه پایدار شهری صورت گیرد، عملا توسعه آن تحت‌تاثیر «تقاضای بازار» یا بهتر بگوییم به دست بورس‌بازان زمین و مسکن سپرده شده است. اما مساله منطقه 22 فقط در «مدرنیته پفکی» خلاصه نمی‌شود، چراکه طبق بررسی‌ها این منطقه بین مناطق 22گانه تهران (از ارزان‌ترین مناطق تا گران‌ترین مناطق شهر) بالاترین جهش قیمت مسکن را دارد، به‌طوری که از شروع فعالیت دولت روحانی در سال 92 تا مرداد 98 قیمت مسکن در حالی در منطقه 22 حدود 327 درصد رشد داشته که این میزان در کل شهر تهران حدود 234 درصد و در مناطق گران همچون منطقه یک حدود 212 درصد، در منطقه 2 حدود 290 و در منطقه 3 نیز حدود 235 درصد بوده است. اینکه بازیگران و ذی‌نفعان افزایش چشمگیر مسکن در این منطقه چه کسانی هستند، خود قابل‌تامل است.

 رشد 327 درصدی قیمت مسکن در منطقه 22

یکی از نکات قابل‌تامل در بررسی تغییرات قیمت مسکن تهران، فاصله چشمگیر رشد قیمت مسکن منطقه 22 نسبت به متوسط شهر و مناطق 22گانه است، به‌طوریکه طبق آمارهای وزارت راه‌وشهرسازی در شهریور 1392 (شروع دولت اول روحانی)، متوسط قیمت هر مترمربع زیربنای مسکونی شهر تهران سه‌میلیون و 899 هزار تومان بوده که این میزان با رشد 234 درصدی در مرداد 1398 به 13میلیون و 26 هزار تومان رسیده است. این در حالی است که طبق همین ارقام و در همین مدت زمان، قیمت هر مترمربع زیربنای مسکونی در منطقه 22 از دومیلیون و 758 هزار تومان در شهریور 1392 به 11 میلیون و 776 هزار تومان رسیده که حکایت از رشد 327 درصدی دارد. همچنین بین مناطق 22گانه، منطقه 2 پس از منطقه 22 در حالی رتبه دوم رشد قیمت مسکن را دارد که طی شهریور 1392 تا مرداد 1398 قیمت هر مترمربع زیربنای مسکونی در این منطقه 290 درصد رشد داشته است. در رتبه سوم منطقه 13 با رشد 283 درصدی، در رتبه چهارم منطقه 5 با رشد 271 درصدی و در رتبه پنجم منطقه 8 قرار دارند که طی مدت مذکور قیمت مسکن منطقه 269 درصد رشد داشته است. همچنین مقایسه میزان جهش قیمت مسکن در منطقه 22 با مناطقی که کمترین جهش را بین مناطق 22گانه داشته‌اند نیز بسیار جالب توجه است، به‌طوری که رشد 327 درصدی قیمت مسکن این منطقه طی شهریور 1392 تا مرداد 1398 در حالی است که در این مدت رشد قیمت مسکن در منطقه 6 تهران 191 درصد، در منطقه 19 حدود 203 درصد، در منطقه 20 حدود 211 درصد و در منطقه یک که همواره گران‌ترین منطقه تهران بوده نیز 212 درصد است.

 منطقه 22 به‌اندازه 300 هزار نفر مسکن خالی دارد

طبق داده‌های مرکز آمار ایران، در سرشماری سال 1395 منطقه 22 تهران 176 هزار و 347 نفر جمعیت داشته است. همچنین طبق داده‌های آماری شهرداری تهران، تا پایان سال 1396 تعداد واحدهای مسکونی این منطقه با احتساب واحدهای دارای پروانه ساختمانی (دارای پایان کار یا در حال ساخت) 158 هزار و 575 واحد بوده است. بر این اساس، بررسی تطبیقی نتایج آمارهای جمعیت و تعداد موجودی مسکن (با لحاظ پروانه‌های ساختمانی منطقه) نشان می‌دهد 475 هزار نفر ظرفیت جمعیت‌پذیری در منطقه 22 وجود دارد. لذا با استناد به آمار اخیر و با در نظر گرفتن سکونت 176 هزار و 347 نفر در این منطقه، تعداد واحدهای مسکونی به‌اندازه 300 هزار نفر در منطقه 22 خالی از سکنه است. اینکه این مقدار جمعیت‌پذیری شامل چه تعداد واحد مسکونی است، می‌توان از شاخص بعد خانوار کمک گرفت. در این صورت با فرض وجود ظرفیت‌پذیری برای 300 هزار نفر جمعیت و بعد خانوار 3.2 نفری، بیش از 90 هزار واحد مسکونی (البته با احتساب آمار پروانه‌های ساختمانی) در این منطقه خالی از سکنه است.

 32 درصد مال‌های تهران در منطقه 22

براساس مطالعات انجام‌شده، در شهر تهران نزدیک به 100 مال بهره‌برداری شده یا مراحل پایانی ساخت‌وساز خود را می‌گذارنند. در این زمینه نکته جالب اینکه بین مناطق 22گانه تهران، حدود 32 درصد فضای مال‌های تهران در منطقه 22 احداث و بارگذاری شده است. اگرچه این منطقه نقش فراغتی و دانش‌محور دارد که خود طالب مال‌سازی و تجاری‌سازی است، با این حال تعداد زیاد مال‌ها از این منظر قابل‌تامل است که معمولا این‌گونه ساخت‌وسازها با تخلفات ساختمانی زیاد خود مشهور هستند، موضوعی که بر کمیت و کیفیت توسعه منطقه اثرگذار بوده است. برای نمونه بلندمرتبه‌سازی در این منطقه به‌لحاظ حجم و توده، سیما و نظام ارتفاعی، هماهنگی و انسجام ترافیکی، سرانه فضاهای خدماتی مورد نیاز و... از هیچ الگویی تبعیت نکرده، بلکه با احداث برج‌های 25 تا 40 طبقه حتی این شائبه وجود دارد که این ساخت‌وسازهای بی‌ضابطه بر جریان هوای تهران نیز اثرگذار بوده است، چراکه الگوی باد غالب تهران به‌صورت غرب به شرق است و این ساختمان‌های عظیم می‌توانند با تغییر جهت جریان هوا در سطح اقلیم خرد یا میکروکلیما، به‌عنوان مانعی برای ورود باد به بخش‌هایی از تهران نیز عمل کنند.

 ساخت‌‌وساز در منطقه 22 از بانکی‌ها تا قطعه‌سازان

شاید بتوان گفت شاخص‌ترین پروژه‌های عمرانی سال‌های اخیر منطقه 22 تهران و حتی شهر تهران در سال‌های اخیر، دو پروژه عظیم «ایران‌مال» و پروژه «هزار و یک شهر» بوده است. اگر برمبنای وسعت قضاوت کنیم، ایران‌مال یکی از غول‌های مال‌سازی در خاورمیانه است، چراکه طبق اطلاعاتی که در سایت این مجموعه درج شده، کل مساحت این مجموعه یک‌میلیون و ۶۶۹ هزار و ۵۰۴مترمربع است که تاکنون حدود یک‌میلیون و ۳۵۰ هزار مترمربع از آن ساخته شده است. ​آنچه مشخص است اینکه ایران‌مال متعلق به بانک آینده است. همچنین گفته می‌شود علی انصاری، موسس بازار فرش و بازار موبایل کارفرمای اصلی این پروژه است. افتتاح ایران‌مال نه‌تنها به‌واسطه زرق و برقی که در ساخت فضاهای مذهبی، فرهنگی و تجاری خود به‌همراه داشت، با حدود ۲۰ هزار مترمربع تخلف ساختمانی به‌نوعی رکورددار ساخت‌وساز در تهران نیز بوده است، به‌طوری که طبق اظهارات شهردار منطقه 22، تا بهار 1398 شهرداری حدود ۳۰۰ میلیارد جریمه بابت تخلفات و ۲۰۰ میلیارد تومان نیز عوارض از این مجتمع عظیم چندکارکردی دریافت کرده است.

دیگر مجموعه عظیمی که در منطقه 22 دیده می‌شود، پروژه‌ای با وسعت 139هکتار (معادل یک‌میلیون و 390 هزار متر مربع) به‌نام هزار و یک شهر است که اقدامات اولیه ساخت آن از سال 1389 توسط شرکت ساختمانی عظام کلید خورده است. این شرکت که وابسته به قطعه‌سازی عظام با مالکیت عباس ایروانی است، طبق توافقی که با شهرداری تهران در سال 1389 داشت، مقرر شده تا سال 1393 اولین فاز شهربازی را اجرا کند، با این حال اگرچه عظام همانند ایران‌مال از برترین تکنولوژی‌های دنیا برای طراحی و ساخت استفاده کرده، اما به‌جهت وجود معارض برای زمین‌های مورد توافق با شهرداری، این پروژه نیمه‌کاره منتظر تعیین‌تکلیف سند مالکیتش با بنیاد تعاون ارتش و شهرداری است.

در کنار این دو پروژه عظیم، با توجه به اینکه اغلب بانک‌های کشور دارای شرکت‌های انبوه‌ساز هستند، به‌نظر می‌رسد اغلب این نهادهای مالی در ساخت‌وساز منطقه 22 حضور دارند؛ با این حال به‌جز شفاف‌سازی چند بانک، آمار قابل استنادی از فعالیت‌های دیگر بانک‌ها نیست. در این زمینه بررسی‌ها نشان می‌دهد ازجمله بانک‌هایی که در این منطقه ساخت‌وساز انجام داده‌اند، بانک اقتصادنوین است که با شرکت‌هایی همچون سرمایه‌گذاری عمران و توسعه پایدار ایرانیان، مدیریت سرمایه و ساخت فرآیند آرین‌سازه و پارس‌مسکن تهران در حال فعالیت است که در فعالیت آنها پروژه مسکونی مرواریدشهر نیز دیده می‌شود. شرکت سرمایه‌گذاری ساختمان گروه صنایع بهشهر تهران نیز از دیگر شرکت‌هایی است که بانک ملی در آن سهام دارد و 200 واحد مسکونی در این منطقه ساخته است.

ساخت‌وساز سازمانی از دانشگاه تهران تا همراه‌اول

گفته می‌شود حدود ۹۰ درصد برج‌های منطقه ۲۲ توسط تعاونی مسکن‌های بخش خصوصی و سازمان‌های مختلف از دانشگاه تهران، ارگان‌های نظامی و انتظامی گرفته تا سازمان برنامه و بودجه، سازمان آتش‌نشانی، کارکنان بهشت‌زهرا(س)، کارکنان شهرداری منطقه 22، خانه سینما، خادمین شهرداری و همراه‌اول و کارکنان مجلس ساخته شده است. قابل ذکر است پروژه‌های ساختمانی نهادهای دولتی و غیردولتی عمدتا برای کارکنان و در قالب تعاونی ساخته شده است. اگرچه درمورد جزئیات ساخت‌وساز همه این نهادها اطلاعات قابل استنادی وجود ندارد، با این حال طبق صورت مالی شرکت همراه‌اول، این شرکت تا پایان تیرماه سال جاری برای ساخت 692 واحد مسکونی کارمندی و تعدادی واحد تجاری در همراه‌شهر، 450 میلیاردی در این منطقه هزینه کرده است.

 

ارسال نظر

ارسال


قانون جهش تولید مسکن در تقابل خوشبین‌ها و بدبین ها

قانون جهش تولید مسکن در تقابل خوشبین‌ها و بدبین ها

مجلس شورای اسلامی قانون جهش تولید مسکن را که مطابق شعارهای انتخاباتی ابراهیم رئیسی بود تصویب کرد تا بعد از مدت‌ها یک نهضت بزرگ مسکن‌سازی در کشور شکل بگیرد با این حال کارشناسان اقتصادی درباره این طرح نظرات مختلفی دارند

 از کاهش نرخ تورم تا کاهش نرخ در بازار بین بانکی

از کاهش نرخ تورم تا کاهش نرخ در بازار بین بانکی

ارائه منظم روند ماهانه تحولات اقتصادی و اقدامات سیاستی بانک مرکزی

 آورده متقاضیان نهضت ملی مسکن افزایش یافت

آورده متقاضیان نهضت ملی مسکن افزایش یافت

در حالی طبق اعلام وزارت راه و شهرسازی قرار بود آورده متقاضیان نهضت ملی مسکن حدود ۲۰۰ میلیون تومان باشد که این مبلغ به ۳۲۰ میلیون تومان افزایش یافته است.

هزینه وام مسکن گرانتر شد | برای دریافت وام ۴۸۰ میلیونی زوجین چقدر باید خرج کنیم؟

هزینه وام مسکن گرانتر شد | برای دریافت وام ۴۸۰ میلیونی زوجین چقدر باید خرج کنیم؟

هزینه اوراق تسهیلات مسکن نسبت به هفته قبل اندکی رشد داشته و بر این اساس متاهل های ساکن پایتخت برای تهیه این اوراق باید بیش از ۱۳۴ میلیون تومان پرداخت کنند.

تعیین تکلیف 2 هزار متر اراضی استان تهران

تعیین تکلیف 2 هزار متر اراضی استان تهران

استاندار تهران گفت: بلندمرتبه‌سازی بدون در نظر گرفتن پیوست‌های فرهنگی، اجتماعی و زیرساخت‌های لازم در درازمدت آسیب‌زا می‌باشد.

خانه های سنتی ایرانی

خانه های سنتی ایرانی

با نگاهی به معماری سنتی ایرانی، نقش و جایگاه ویژه خانه به عنوان یک المان مهم در معماری آشکار می شود. این عناصر که دارای روش ها و تکنیک های مختلف ساخت و اجرا می باشند دارای ویژگی های متفاوتی بر اساس اقلیم و فرهنگ هر منطقه هستند.

ویژگی مهم معماری سنتی ایرانی

ویژگی مهم معماری سنتی ایرانی

کاشی کاری های زینتی و شاهکارهای مهندسی هوشمندانه، حاکی از قدرت معماری ایرانی طی قرون متمادی اند. با داشتن بیست میراث جهانی یونسکو در ایران هیچ گاه با کمبود مکان های دیدنی مواجه نمی شوید.

سنگ آنتیک چیست و چه کاربردهایی دارد؟

سنگ آنتیک چیست و چه کاربردهایی دارد؟

سنگ آنتیک سنگی است که از کنار هم قرار گرفتن قطعه سنگ های کوچک شکسته در کنار هم به وجود می آید. معمولا این سنگ از سنگ های طبیعی تراورتن و مالون تشکیل می شود و بدون رنگ به صورت طبیعی مورد استفاده قرار می گیرند.

مصوبه کمک هزینه مسکن کارگران ابلاغ شد

مصوبه کمک هزینه مسکن کارگران ابلاغ شد

معاون اول رئیس جمهور مصوبه مربوط به تعیین کمک هزینه مسکن کارگران مشمول قانون کار در سال ۱۴۰۱ را ابلاغ کرد.

هزینه ساخت برج مسکونی چقدر است؟

هزینه ساخت برج مسکونی چقدر است؟

هزینه ساخت هرگونه ساختمان مسکونی اعم از آپارتمان، برج، ویلا و غیره در چند سال گذشته بین 15 تا 30 درصد افزایش داشته است .

اصل ۳۱ قانون اساسی؛ حق مسکن از رویا تا واقعیت

اصل ۳۱ قانون اساسی؛ حق مسکن از رویا تا واقعیت

"داشتن مسکن متناسب با نیاز، حق هر فرد و خانواده ایرانی است. دولت موظف است با رعایت اولویت برای آنها که نیازمندترند به خصوص روستانشینان و کارگران زمینه اجرای این اصل را فراهم کند."

کدام صاحبخانه‌ها تنبیه مالیاتی می‌شوند؟/ دور زدن مصوبه افزایش ۲۵ درصدی اجاره‌بها

کدام صاحبخانه‌ها تنبیه مالیاتی می‌شوند؟/ دور زدن مصوبه افزایش ۲۵ درصدی اجاره‌بها

بررسی آگهی های خرید و فروش و رهن و اجاره مسکن در سایت‌ها حاکی از آن است که میانگین قیمت رهن کامل واحدهای نوساز در پایتخت ۵۳۹ میلیون تومان است.

بازارهای جهانی با بازگشت نفت ایران به تعادل می‌رسد

بازارهای جهانی با بازگشت نفت ایران به تعادل می‌رسد

اوجی گفت: وضع بازار جهانی نفت به گونه‌ای است که بازگشت نفت ایران به بازار می‌تواند به‌طور قابل توجهی پاسخگوی نیاز مشتریان و عامل ایجاد تعادل و آرامش در بازار‌های جهانی باشد.

تورم  ارزش دلار چه بر سر اقتصاد دنیا می آورد؟

تورم ارزش دلار چه بر سر اقتصاد دنیا می آورد؟

افزایش ارزش دلار در یک سال اخیر یکی از مهمترین خبرهای اقتصادی این روزها است.

بنچاق چیست و چه تفاوتی با سند دارد؟

بنچاق چیست و چه تفاوتی با سند دارد؟

زمان‌های قدیم‌تر بنچاق مورد استفاده قرار می‌گرفته است و کاملا منطقی است که افراد مدرن اطلاع کمتری از این نوع سند داشته باشند. در کشورمان ایران، اسنادی مالکیت مانند مبایعه‌نامه، بنچاق و قولنامه در طول تاریخ استفاده‌های مختلفی داشته است.

زمین ۲ میلیون و ۸۰۰ هزار واحد نهضت ملی مسکن تامین شد

زمین ۲ میلیون و ۸۰۰ هزار واحد نهضت ملی مسکن تامین شد

طرح نهضت ملی مسکن یکی از طرح‌های کلان دولت سیزدهم در بخش مسکن است که سیاستگذاری برای اجرای ۴ میلیون واحد مسکونی در طی چهار سال را در برنامه قرار داده است.

بازسازی ساختمان و دکوراسیون خانه

بازسازی ساختمان و دکوراسیون خانه

ساختمان همانند یک نوزاد همواره احتیاج به مراقبت و تعمیرات دارد. رفته رفته با فرسوده شدن مصالح بکار رفته در بنا مشکلات گوناگونی از قبیل ترک، شکستگی، تخریب، آلودگی‌های انسانی، جانوری و محیطی، مشکلات تاسیساتی و غیره بوجود می‌آید.

تیمچه قم بزرگترین سقف ضربی جهان

تیمچه قم بزرگترین سقف ضربی جهان

تیمچه قم به عنوان بزرگترین سقف ضربی جهان و شاهکار هنر و معماری ایرانی است که به‌ عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

در بازار مسکن ترکیه چه خبر است؟

در بازار مسکن ترکیه چه خبر است؟

بر اساس داده‌های یک اتاق فکر معتبر قیمت اجاره بها نسبت به سال گذشته در ماه فوریه ۸۴.۲ درصد افزایش یافته است. این افزایش قیمت در استانبول، آنکارا و سومین شهر بزرگ ترکیه یعنی ازمیر از ۱۰۰ درصد فراتر رفت.

برخی مشاوران املاک ماهی هزار کدرهگیری صوری برای وام ودیعه می‌دهند

برخی مشاوران املاک ماهی هزار کدرهگیری صوری برای وام ودیعه می‌دهند

عضو هیئت مدیره اتحادیه مشاوران املاک گفت: برخی دفاتر املاک بدون پروانه، در یک ماه هزار کد رهگیری صوری اجاره مسکن برای دریافت وام ودیعه صادر می کنند.